Zatürreden Çocukları Nasıl Korumalıyız?
Zatürreden Çocukları Nasıl Korumalıyız?
Zatürre Nedir?
Akciğerlerin çeşitli bakteri, virüs veya bazı parazit türleri nedeniyle iltihaplanıp işlev kaybına uğraması zatürre nedir sorusunun yanıtı olarak verilebilir. Ülkemizde çocuk ve yetişkin ölümlerinde yüksek ölüm oranına sahip olan hastalıkta erken teşhis ve tedavi önemlidir. Enfeksiyon nedeniyle gerçekleşen ölümlerde zatürre ilk sırada yer almaktadır. Pnömoni yani halk arasında bilinen adıyla zatürre çabuk ilerleyen, başlıca üç tipi bulunan ve akciğerlerde gelişen ölümcül bir hastalık olarak bilinmektedir.
Çocuklarda Zatürre ve Korunma Yolları
Zatürre akciğerlerde oksijen ve karbondioksit değişimini sağlayan hava keseciklerinin iltihaplanması sonucu oluşur ve doğumdan itibaren her yaşta görülen bir rahatsızlıktır. Zatürre bulaşıcı bir hastalık olduğundan özellikle küçük çocukları hasta bireylerden ve hastalık kapabileceği ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutmak gerekir. Hastaneler, kirli havanın yoğun olduğu ortamlar, çöp atma alanı yakınları gibi çevreler hastalık için tehlikeli bölgeleri oluşturur.
Solunum, temas veya vücuda alınan maddeler aracılığıyla giren virüs, bakteri veya parazitler akciğere yerleşerek hastalığın hızla gelişmesine neden olurlar. Bu bakımdan hijyen şartlarına dikkat edilmelidir. Ayrıca çocukların gıda ve su tüketimleri takip edilmeli hijyenik olmayan çevreden beslenmelerine engel olunmalıdır.
Çocuklara el hijyeni çok küçük yaşta öğretilmelidir. Bebeklerde de görülen hastalık daha çok büyüklerin teması, biberon kapları ve bebekleri öpme gibi yollardan bulaştığından kullanılan kapların temizliğine dikkat etmek ve bebeğe temasın kısıtlanması faydalı olacaktır. Pnömokok aşısı çocuklarda zatürre hastalığını önlemede en etkili yöntemler arasında gösterilmektedir. Ancak yetişkin veya çocuk olsun her birey bu aşı için uygun değildir. Pnömokok aşısı ancak uzman doktor önerisiyle yapılabilir.
Çocuklarda Zatürre Belirtileri
Aşağıdaki belirtilerin bir veya daha fazlası çocukta görülüyorsa vakit kaybetmeden çocuğun doktor kontrolüne götürülmesi gerekmektedir.
– Yüksek ateş, geçmeyen öksürük ve uzun süre halsizlik durumu
– Emme ve beslenmede birden oluşan azalma ve isteksizlik
– Baş ağrısı ve tekrar eden kusma
– Ateş her zatürre hastalığında görülmeyebilir ama çocukta fazla balgam ve burun akıntısı genelde tüm zatürre türlerinde oluşur.
Zatürre doktor kontrolünde uygulanacak olan çeşitli ilaç ve bakım takviyeleri ile iyileşebilecek bir hastalık olduğundan ciddiye alınmalıdır.