Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda yumurtalık kisti genellikle sıklıkla görülen rahatsızlıklardan biridir. Bunun yanı sıra bu kistlerin büyük bir kısmı da küçüktür. Küçük olan bu kistler doğurganlık çağında olan her kadında görülebilmek ile birlikte genellikle zaman içinde geçecektir. Bu küçük kistlerin de belirtileri olmadığı gibi herhangi bir sıkıntıya da sebebiyet vermezler. Fakat dikkat edilmesi gereken daha büyük boyutta ki yumurtalık kistleridir.
Yumurtalık Kisti Belirtileri Nelerdir?
Yumurtalıklarda oluşan bu tür kistler ne kadar büyürse büyüsün bazen net belirtiler vermeyebilir. Bunun yanı sıra kistler normalin çok üzerinde büyüdüğü zaman dahi sadece şişkinlik belirtisi gösterebilir. Tüm bunların yanı sıra adet kanamalarında oluşan düzensizlik yumurtalık kisti belirtileri arasında sayılmaktadır.
Buna ek olarak karında şişkinlik ya da sürekli olarak devam eden kasık ağrıları da başka bir belirtidir. Dışkı esnasında ağrının oluşması da sindirim sisteminin bozulduğu anlamına gelir ve bu da bir yumurtalık kisti belirtisi olarak görülür. Sık sık idrar yapma isteği de belirtilerden biridir.
Tüm bu belirtiler bulunuyorsa ya da düzenli bir biçimde adet görülüyorken adetlerin seyrinde bir değişim söz konusu ise mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışarak gerekli tetkiklerin yapılması gerekir. Çünkü bazı yumurtalık kistleri ne kadar problemsiz olsa da sürekli büyüme eğilimi gösteren kistler de yumurtalık kanseri riskini beraberinde getirir.
Yumurtalık Kistinde Tedavi Nedir?
Yumurtalık kistleri genellikle tedavi edilebilir özelliktedir. Eğer kistler küçük ise hekim birkaç ay kistlerin durumunu kontrol etmek isteyecektir. Bu süre içerisinde herhangi bir ilaçlı tedavi uygulanmaz. Fakat kistler büyük olmak ile birlikte bir de ağrı yapıyor ise işte bu durumda hasta öncelikle doğum kontrol ilaçları kullanmaya başlar. Doğum kontrol ilaçları yumurtalık kistlerinin büyümesini durdurur ve bu kistlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olur.
Doğum kontrol ilaçları daha çok 35 yaşın üzerinde bulunan kadınlar için tercih ediliyor. Eğer ki buna rağmen kistlerin durumunda değişim gözlenmiyor ise başka bir seçenek olarak da cerrahi müdahale yöntemi söz konusu olabilir. Ameliyatta bazen yumurtalıkların alınması da gerekebilir. Tüm bu yöntemler hastaların kişisel durumlarına göre değişiklik gösterecektir.