Ana1
Bebeklik

Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yeni Doğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Yeni doğan bir bebek normal şartlarda 3300 gram ile 3600 gram arasında bir kiloda olur. Ayrıca anne karnında sürekli olarak cenin pozisyonunda kaldıkları için doğduktan sonra da bir süre bu pozisyonda olduğunu görmek normaldir. Bu durum zaman içerisinde değişecektir. Bu dönemde anneler için ise en zor olan nokta ise bebek bakımı olmaktadır. Yeni doğan oldukça hassas olsa da annelik içgüdüsü aslında bebeklere nasıl bakılacağı konusunda yardımcı olacak en önemli faktördür.

Uyku Düzeni ve Beslenme Alışkanlığı

Sağlıklı olan her yeni doğanın aslında farklı bir uyku düzeni olsa da bebekler bir süre sürekli uyur durumdadır. Fakat bu süre içerisinde bebek uyanmasa da annenin bebeği her 2 saatte bir uyandırarak emzirmesi gerekiyor. Zaten yeni doğan bir süre sonra bu duruma alışacak ve acıktığında kendiliğinden uyanmaya başlayacaktır. Yeni doğan bir bebekte sarılık nedeni ile halsizlik ya da yorgunluk olabilir ayrıca kan şekerinin düşme durumu da dikkate alınarak özellikle geceleri beslenme süresini 3 saatin üzerine çıkarmamak gerekir. Bebekler ne kadar sık emzirilirse annenin süt yapma imkanı da o kadar artacaktır.

Bebekler günün neredeyse 20 saatini uyuyarak geçirmektedir. Ayrıca yeni doğanlar gece ve gündüz farkını da anlamaz. Bu neden ile geceleri bebeklerin ışıklarını sürekli açık bırakmamak gerekir ki zamanla artın gece ve gündüzü ayırt edebilsin.

Banyo ve Göbek Bakımı

            Yeni doğmuş bebek bakımı konusunda anneleri en çok zorlayan durumlardan biri de göbek kordonudur. Bebeklerin kordonu 10 ya da 15 gün içerisinde kendiliğinden düşecektir. Fakat bu süre zarfında göbek bağına her gün pansuman yapılmalıdır. Ayrıca pansumandan sonra cildin ıslak olmadığından da emin olmak gerekir. Bebek bezi kullanılırken de göbek kordonuna gelen kısmın kıvrılması gerekir ki bebeklerin cildi tahriş olmasın.

Bir bebek doğduğunda cildinde kaygan ve mumsu bir yapı bulunur. Bu yapı bebeğin cildini korumaktadır. Ayrıca doğumdan hemen sonra bunun temizlenmesi için de acele etmeye gerek yoktur. Çünkü henüz bebeğin kordonu bulunuyor. Bebeklerin banyosu için kordonun düşmesini beklemek gerekir. Bu süre içerisinde bebeklerin cildi silinerek temizlenmelidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu