Yeni Doğan Bebeğe Nasıl Banyo Yaptırılmalıdır?
Yeni Doğan Bebeğe Nasıl Banyo Yaptırılmalıdır?
Yeni doğan bebeklerin bakımında ilk banyo, annelerin hassas davranması gereken bir konudur. Yeni doğan bebek banyosu bebeğin göbek kordonunun enfeksiyon kapmaması ve son derece narin olan cildinin zarar görmeden temizlenmesi için bazı kurallara dikkat edilerek yaptırılmalıdır.
Yeni Doğan Bebek Ne Zaman Yıkanır?
Yeni doğan bebek banyosu nasıl yaptırılır konusundan önce bebeğin yıkanma zamanı hakkında bilgili olmak gerekiyor. Yeni doğan bebeklerin, hastanede hemşireler tarafından ilk temizliği yapılır. Bundan dolayı bebeği yıkamak için acele etmemekte fayda vardır. Annenin ve bebeğin hastanedeki bakımı sona erdikten ve eve gelindikten sonra, doğumun üzerinden iki veya üç gün kadar bir zaman geçmiş olacaktır. Bu zaman bebeğin yıkanması için idealdir. Daha önceki günlerde bebeğe banyo yaptırılmamasının sebebi, göbek kordonunda enfeksiyon oluşma riskidir. Doğumdan birkaç gün geçtikten sonra göbek kordonu kurumaya başlayacağından bu risk azalmış olacaktır.
Yeni Doğan Bebeğin Banyosunda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Yeni doğan bebek banyosu yaptıracak olan anneler, eğer ilk kez anne olduysa, bu konuda tecrübeli olan birilerinin eşliğinde banyoyu yaptırmalıdır. Bebeğin banyosunda kullanılacak olan her şeyin temiz olması ve bebeğe özel olarak kullanılması gereklidir. Banyoya başlarken bebeğin küvetinin içine birkaç kat temiz havlu yayılmalı ve bebek bu havluların üzerine yatırılmalıdır. Bu sayede bebeğin başını çarpması engellenmiş olacaktır. Önce bebeğin bir pamukla yüzü ve göz çevresi temizlenmelidir. Bunu yaparken pamuğu bebeğin yüzüne bastırmamak ve yalnızca ılık su kullanmak gerekiyor. Bebeğin yüz temizliğinden sonra saçlarına ve vücudunun geri kalan kısımlarının temizlenmesine geçilebilir. Ancak göbek kordonunu ıslatmamaya dikkat edilmelidir.
Yeni Doğan Bebek Yıkanırken Hangi Ürünler Kullanılır?
Yeni doğan bebeklerde mutlaka, bebeklere özel olarak üretilen şampuanlar kullanılmalıdır. Bu şampuanlar yumuşak bir formül ile üretilir ve göz yakmama özelliğine sahiptir. Eğer bebeğin banyo sırasında gözleri yanarsa, veya hoşnut kalmayacağı bir durum yaşarsa bundan sonraki bütün banyolarında ağlaması kaçınılmazdır. Bu yüzden hassas davranarak, onun güvenini kazanmalısınız. Bebek şampuanı kullanılarak bebeğin saçları ve yüzü temizlenebilir. Ardından da temiz ve yumuşak bir havlu ile kurulayıp, bebeğin banyosunu tamamlayabilirsiniz.