Tüp Bebek İçin Aranan Şartlar Nelerdir?
Normal şartlarda çocuk sahibi olması mümkün olmayan ya da şansı çok az olan çiftler tüp bebek yöntemine başvurabilmektedir. Çiftlerin bu yöntemden yararlanabilmeleri için bazı şartları taşımaları gerekmektedir. Tedavi masraflı olduğu için SGK’nın bunu karşılaması için sunduğu şartlara uyulması gereklidir. İlk olarak kadın ve erkeğin resmi nikahlı olarak evli olmaları istenir.
Evlat edinme dışında, hiç çocuk sahibi olmamaları da önemli bir kriterdir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftin normal tıbbi tedavi yöntemlerle tedavi olamayıp, tüp bebekle bebek sahibi olma şansı olduğu mümkün görülmelidir. Anne adayı 23 yaşından büyük ve 39 yaşından küçük olmalıdır. Son 3 sene içinde tedavi yöntemlerinden sonuç alınamadığı ise, belgelerle kanıtlanmalı; SGK kurulları bunu onaylamalıdır.
Tedavi merkezinin SGK ile gerekli anlaşmasının bulunması gereklidir. Kadın ya da erkekten birinin en az 5 yıl süreyle sigortalı olması lazımdır. 900 gün genel sağlık sigortası primi tamamlanmışsa, tedavi masrafları SGK tarafından karşılanır. Bu tedavi yöntemlerinden uygun bir şekilde faydalanılabilmesi için, tüp bebek şartları yerine getirilmelidir.
Tüp Bebek Tedavisinde Yaşanabilecek Olumsuzluklar Nelerdir?
Tüp bebekte her ne kadar çocuk sahibi olabilme şansı yüksekse, tedavide yaşanabilecek bazı olumsuz durumlar da olabilmektedir. İlaçla yapılan yumurtlama uyarılması süreci sona erdiğinde, özellikle hastada polikistik over sendromu bulunuyorsa; hastalarda aşırı yumurtlama nedeniyle hiperstimulasyon sendromu meydana gelebilmektedir.
Bunun sonucunda nefes almada zorluk, Tromboemboli, karın içinde şişlik, sıvı toplanması, kendi etrafında dönen yumurta gibi durumlar yaşanabilmektedir. Alerjik reaksiyonlar, karın içi kanama, enfeksiyon ve anesteziye bağlı olarak gelişen birtakım olumsuzluklar meydana gelebilmektedir.
Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Deneme Şansı Vardır?
Tüp bebek tedavisinde SGK tarafından finanse edilen durumda en fazla 3 deneme şansı verilmektedir. Dördüncü deneme hasta tarafından karşılanmaktadır. İlk üç denemede bile bazı masraflar ödendiği için dördüncü deneme çok daha masraflı olabilmektedir. Kişilerin maddi durumları yeterliyse, hastanın durumunun izin verdi ölçüde deneme yapılabilir. Yaş ilerledikçe tüp bebek yönteminden başarı elde edilme şansı da düşük olmaktadır. Yani kadının yaşı oldukça önemlidir. Tedaviye uygun olanlar, bu yöntem ile çocuk sahibi olabilme şansına sahiptir.