Özellikle el ve ayak bölgesinde oluşan siğiller, pütürlü yapıda ve genellikle ten rengindeki oluşumlardır. Bu oluşumlara bir virüs neden olmaktadır. Tedavi edilmediğinde bulaşıcı olabilen siğiller hakkında fikir sahibi olabilmek için siğil nedir ve türleri nelerdir? Soruları hakkında bilgi edinmek gerekmektedir.
Siğil Nedir ve Neden Oluşur?
Siğiller oluşan kesikler ve yaralanmalar sonucunda meydana gelmektedir. Bu yaralanmalarda human papillomavirus adı verilen bir virüsün yara yüzeyine yerleşmesi sonucunda siğil oluşur. Kısaca HPV olarak da bilinen bu virüs, bulaşıcıdır. Bu sebeple siğillerin muhakkak tedavi edilmesi gerekmektedir.
Siğillerin bilinen üç türü mevcuttur. Bunlar genel siğiller, düz siğiller ve ayak tabanı siğilleri olarak sınıflandırılırlar. Genel siğiller ellerde ve özellikle tırnak çevresi gibi bölgelerde görülmektedir. Tırnak çevresindeki derinin kopmasıyla meydana gelirler.
Tırnak ve tırnak eti yeme alışkanlığı olan kimselerde daha çok görülmektedir. Veya hijyen koşullarında yapılmayan manikür veya pedikür gibi işlemlerde, tırnak etinin derin kesilmesiyle deri yüzeyine yerleşen virüsler, siğil oluşumuna neden olurlar.
Düz siğiller, her gölgede meydana gelebilirler. Erkeklerin tıraş olması sırasında oluşan kesiklerle yüz bölgesinde veya kadınlarda epilasyon sırasında hijyene dikkat edilmemesiyle ortaya çıkarlar. Ayak siğilleri ise, nasır biçimindedir. Ağrı yapan bu siğil türü yine hijyenik nedenlerle ortaya çıkar.
Siğil Tedavisinde Yakma Yöntemi?
Siğil tedavisinde öncelikle ilaç tedavileri uygulanır. Siğilin üzerinin soyulmasını sağlayan krem ve merhemlerin yanı sıra ağızdan alınan bazı destek vitaminler de etki etmektedir. Fakat ilaçlarla çözüm elde edilmediyse siğil yaktırmak en sık uygulanan yöntemdir. Lazer yöntemi veya elektro cerrahi adı verilen yöntemler kullanılarak yapılan uygulamalar için siğil yaktırmak zararlı mı? Sorusu sıkça sorulmaktadır.
Siğilleri yaktırmanın bir zararı bulunmamakla beraber, bu işlemin nerede ve kim tarafından uygulandığı bu sorunun cevabı için önemlidir. Siğil yaktırma işlemi mutlaka bir uzman doktor tarafından hijyen koşullarına ve gerekli donanıma sahip olan bir merkezde yapılmalıdır.
Aksi durumda siğillerden kurtulmak mümkün olmazken, cilt üzerinde ciddi derecede yanıklar ve geri dönüşü olmayan başka sorunlarla karşılaşmak kaçınılmaz olacaktır. Teşekküllü hastanelerde bilinçli olarak uygulanan siğil yakma işlemi, sağlıklıdır.