Sağlıklı Diyet Karatay Beslenmesinin Kriterleri
Karatay Beslenmesinin Kriterleri Nelerdir?
Sağlıklı diyet önemi:
Sağlıklı bir yaşam için diyete uygun bir gıda alımı gerekmektedir. Sağlık ile diyet arasındaki ilişki seksenli yıllardan beri süregelen bilimsel araştırmalarla ortaya konmuştur. Zira kalp ve damar hastalıklarından kanser ya da felç durumlarına kadar çok sayıda hastalığın diyet ile etyolojik ilişkisi araştırmalarla belirlenmiştir. Ancak dünya toplumlarının sağlıklı bir diyetten uzaklaşmasından dolayı çok sayıda erken ölümlere ve obez vakalarına rastlanmaktadır. Elbette bunda genetik ve ilaç kullanımının da etkisi vardır. Dolayısıyla sağlıklı bir yaşamın anahtarı sağlıklı diyet uygulamaktır.
Karatay beslenmesinin kriterleri:
Prof. Dr. Canan Karatay’da bu beslenme-hastalık ilişkisine dikkat çekerek sağlıklı bir yaşam için kendi ismiyle ifade ettiği kriterleri açıklamıştır. Karatay beslenme diyet kriterleri özetle şöyledir:
– Öncelikle aşırı gıda alınmamalıdır. Örneğin iki öğün en sağlıklı beslenme periyodudur. Ancak fabrikasyon gıdaların kimyasal katkıları maalesef insanı daha fazla yemeğe yöneltmektedir. Oysa ki, fazla tüketmek mideyi doyurmaz. Örneğin Ramazan ayında vücut doğal dengesini bulmaktadır. Zira tüketim azalmaktadır.
– D ve E vitamin eksikliği giderilmelidir. Güneşten faydalanmayan eve ya da ofise kapanan bir toplumda elbette D vitamini eksikliği olacaktır. Ciltteki D vitamini ancak güneş ışığıyla eriyerek vücuda karışabilir. Öyle ki D vitamini sayesinde vücutta A, E ve K vitaminleri de kolayca işlevsellik kazanır. Obezite için de faydalıdır. Özellikle kış mevsiminde ölçüsünde alınmalıdır.
– Doğal gıda ancak doğallığını kanıtlarsa faydalıdır. Örneğin içinde kurt bile bulunmayan meyvelerin organik olduğu iddia edilemez. Kurtlu elma veya kurtlu kiraz olması bu meyvenin ilaç kalıntısından uzak olduğunu gösterir. Bu meyveler diyette yer almalıdır. Onun ifadesiyle kurtlar insandan akıllı olup ilaçlı meyvelere yanaşmaz.
– En sağlıklı et aranıyorsa o da kırmızı ettir ve onun yağı da tüketilmelidir. Ancak kızartma etin tüketilmemesi gerekir. Fakat ızgarası yapılabilir.
– Yemek için en ideal tuz kaya tuzudur.
– Kahveden tamamen uzak durmak da gerekmez. 3 kahveyi geçmemek şartıyla şekersiz kahve ömrü dahi uzatır.
– Fast food yiyecekler sağlık için son derece risk içerir.
– Meyve ve sebzelerde pestisit (ilaç kalıntısı) bulunduğundan sirkeli suyla yıkamak gerekir.
– Haftalık sağlıklı diyet programı: Kahvaltıda 2 yumurta, 7-10 zeytin, biraz peynir, ceviz içi ve 5 tane kuru kayısı. Öğle öğününde kırmızı et, salata, zeytinyağlı sebze yemeği ve sonrasında yeşil çay alınabilir. Akşam ise ızgara balık ve bol yeşillik yenilebilir. Cevizlerse ekmek yerine tüketilebilir.
Bunu Pazartesi uygularken aşağıdaki gıdaları da diğer günlere yayarak 2 öğün tüketmeniz mümkündür: Yumurta, labne peynir, yeşil biber, maydanoz, roka, karnabahar, yoğurt, tavuk eti, elma, zeytin yağlı fasulye veya enginar gibi sebzeli yemekler, bakla, bir kaşık keten tohumu, rendeli havuç, söğüş domates, turp, ayran, omlet, badem ve közlenmiş biber. Elbette içecek olarak yeşil çay ve su tüketilmelidir.