Ana1
BebeklikÇocukluk

Prematüre Bebek Ne Demektir?

Prematüre Bebek Ne Demektir?

Prematüre Bebek Ne Demektir?

Normal bir hamilelik 38 ile 42 hafta arasında sürmektedir. Hamileliğin 37. haftasından önce doğum gerçekleşiyorsa, bu şekilde doğmuş olan bebeklere premature adı verilmektedir. Bebeğin düşük bir kiloda doğması ya da sağlık sorunlarının bulunması nedeniyle, bu bebeklerde bakım oldukça önemlidir.

Zamanından önce gerçekleşen doğumlar, anne ve baba adaylarını oldukça endişelendirmektedir. Bu doğumlar risk taşıdıkları için endişe olması doğaldır. Bebek sekiz haftaya kadar erken doğduysa, normal doğan bebekler kadar iyi ve normal bir gelişim gösterebilir. Pek çok insan premature nedir bilmediğinden, bebek erken doğarsa ölebilir düşüncesinde bir endişeye kapılabilmektedir. Oysa bebek gelişimini tamamladıysa, erken doğsa bile hayatta kalabilir. 24 ile 25 haftadan sonra doğan bebekler hayatta kalabilecek durumdadır ve bu olgunluğa erişebilmişlerdir. Sadece yeni doğan bakım ünitesinde uzun bir süre kalmaları gerekir. Eve döndüklerinde ise, premature bebek bakımına ihtiyaç duyarlar.

Prematüre Bebeklerin Sınıflandırılması Nasıldır?

Prematüre bebekler, doğdukları haftalara göre sınıflandırılırlar. 24 ile 31 hafta aralığında doğan bir bebek, ileri derecede bir prematüre bebektir. Bebek eğer 32 ile 35 hafta aralığında dünyaya geldiyse, orta derece prematüre bebektir. 36 ile 37 hafta arasında doğmuşsa da, sınırda prematüre bebektir.

Doğum tartısına göre sınıflandırılırsa; 2500 gramdan az doğan bebekler düşük doğum ağırlığı sınıfına girmektedir. 1500 gramdan az doğduysa, çok düşük doğum ağırlığı sınıfına girmektedir. Eğer bebek doğumda 1000 gramdan az dünyaya gelmişse de, ileri derecede düşük doğum ağırlığı sınıfında yer almaktadır.

Bebekler Neden Prematüre Doğar?

Prematüre doğumlar, farklı sebeplerden kaynaklanabilmektedir. Çoklu gebelik durumu, annenin yaşı ve doğum sıklığı ya da kronik sağlık sebepleri bebeklerin prematüre doğmasına sebep olabilmektedir. Önemli risk faktörleri olan bu etkenler dışında, anne adayı yetersiz beslendiyse de erken doğum söz konusu olabilir. Yaşanılan coğrafi bölgenin özellikleri, anne adayının anemi olması, sosyoekonomik seviyesinin düşük olması, rahimde bozukluklar ve tümör gibi sebeplerle erken doğum görülebilmektedir. Rahimin küçük olması ya da rahim tümörü gibi rahime ait yapısal bozukluklar erken doğuma sebebiyet verebilir. Plesentada gelişen yapısal bozukluklar, çoklu gebelik veya doğum anormalisi de bebeklerin prematüre doğmasına neden olabilir.

Bebeklerde Gözdeki Çapak Nasıl Temizilenir Tıklayınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu