Miyom Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?
Miyom Nedir Ve Belirtileri Nelerdir?
Rahim içi ve rahim ağzında yani rahim çevresinde oluşan miyom kanser olmayan tümördür. Genellikle iyi huyludur fakat nadir de olsa kötü huylu tümöre dönüşebilmektedir. Miyom nedir? Rahimdeki düz kas dokusunda gelişen, çapı 1 ile 15 cm arasında değişen tümörlere miyom denir.
Üreme çağındaki her kadında görülme olasılığı olan miyomların, kansere dönüşme riski düşük bir ihtimaldir. Yaygın olarak görülme yaşı 35 ile 45 yaş arası olup, yapıları yuvarlak ve rengi pembedir. Miyomlar östrojen hormonuna bağlı olarak büyüme gösterdiğinden, hamilelik sürecinde büyüme ihtimali yüksektir.
Miyomların Çeşitleri Nelerdir?
Submüköz, intramural, subseröz, saplı miyom olmak üzere çeşitleri vardır. Submüköz miyom, az rastlanan, rahim içi tabakasına yerleşen, adet düzensizliğine ve kanama miktarının çoğalmasına sebep olmaktadır. İntramural miyom, sık rastlanan, rahimin orta tabakasına yerleşen, karın ağrısına ve rahimde büyümeye, adet süresinin uzamasına, mesaneye baskıya ve sık idrara çıkmaya sebep olmaktadır.
Subsezör miyom, rahimin dış tabakasından kaynaklanan, dışa doğru büyüme gösteren, dolgunluk hissi ve kabızlığa sebep olan miyomdur. Saplı miyom, bir sap üzerinde uterus içinde büyür, uterus dışında da büyüme olasılığı vardır. Ağrı ve baskıya sebep olurlar.
Miyom Belirtileri Nelerdir?
Miyom belirtileri şöyle sıralanabilir:
1. Karın ağrısı
2. Dolgunluk hissi
3. Sırt ağrısı
4. Bacak ağrısı
5. Cinsel ilişki esnasında ağrı
6. Sık sık idrara çıkma
7. Kabızlık
8. Adet dönemlerinde aşırı kanama
9. Kansızlık
10. Karın ve rahim bölgesinde büyüme
11. Adet aralarında kanama görülmesi
12. Tüplerin tıkanması
Bu belirtiler miyom olasılığı belirtileri olarak sayılabilir. Miyomlar bazen belirti göstermezler, şikayete sebep olmazlar, rutin kontroller sayesinde kendini gösterebilirler. Kanama ve ağrı durumlarında doktora başvurulmalıdır. Kapsamlı bir jinekolojik muayeneden sonra, miyomlar tespit edilebilir.
Miyom Tedavi Gerektirir mi?
Miyom bulunan hastalarda, bazı durumlarda tedavi gerekmemektedir. Hastanın yaşı menopoz yaşına yakınsa, miyom büyüme göstermiyorsa ve herhangi bir şikayet yaratmıyorsa tedavi gerektirmemektedir. Sık idrara çıkma, adet kanamasında çoğalma ve kansızlık gibi şikayetler varsa tedavi gerekmektedir. Ultrason ve MR ile tespit edilen miyomlar, hastanın yaşı ve miyomun büyüme oranına göre tedavi edilmektedir. Hormon tedavisi, miyomektomi ve histerktomi gibi tedavi yöntemleri bulunmaktadır.