Ana1
Kadın Hastalık ve Bakım

Mamografi Hangi Zaman Aralığında Yaptırılmalıdır?

Muayenede görünmeyen sorunların tespiti amacıyla yapılan mamografi, herhangi bir patolojik durum söz konusu değilse, özellikle 40 yaşından sonra yılda iki defa yaptırılmalıdır. Sağlık için oldukça önemlidir. Pek çok insanın kafasında mamografi nedir sorusu dolaşmaktadır.

En basit anlatımıyla mamografi; bir tür röntgen filmidir. Meme filmi çekilerek, sağlık taraması yapılmaktadır. Film çekildiğinde hastanın kıyafetlerini, varsa küpelerini çıkarması istenir. Meme görüntüsünün net bir şekilde çıkması için memenin düzleştirilmesi gerekebilir. 50 yaşının üzerindeki kadınlar sıkıntı yaşamasın diye dijital mamografi kullanılabilmektedir. 35-40 yaşına kadar kadınların yılda en az bir kez mamografi taraması yaptırması önerilir. 40 yaşından sonra ise, yılda iki kez çekim yaptırılması gereklidir.

Mamografi Türleri Nelerdir?

Sağlık açısından mamografi yaptırmak oldukça önemlidir. Mamografi hem tanı hem de tarama amaçlı olarak yaptırılabilmektedir. Herhangi bir şikayeti olmayan kadınlar tarama amaçlı mamografi yaptırırken; meme üzerinde şikayeti bulunan ya da taramada meme üzerinde saptanan normal dışı bulgulara rastlanan kişilerde tanı amaçlı mamografi yaptırılmaktadır. Meme görüntülerken dijital mamografi ya da tomosentezli dijital mamografi kullanılabilmektedir.

Meme kanseri teşhis ve tanısında dijital mamografi tercih edilir. Elektronik algılayıcılar vesilesiyle dijital ortama aktarılan bilgiler incelenmektedir. Bu yöntemde insanların maruz kaldığı radyasyon oranı oldukça düşüktür. En ufak ayrıntılara bile ulaşılabilmektedir. Erken tanı için etkili bir çözümdür. Daha seri görüntüler elde edilmek istenirse, tomosentezli dijital mamografi kullanılabilir. Hata payı düşük olması ve net sonuçlar elde edilebilmesi açısından tercih edilmektedir.

mamografi
mamografi

Mamografinin Önemi Nedir?

Erken tanı hayat kurtardığı için mamografi yaptırılması sağlık açısından büyük ölçüde önem taşımaktadır. Ayrıntılı inceleme sonucunda herhangi bir hastalığa rastlanırsa, erken bir şekilde tedaviye başlanabilir. Meme kanserinde erken teşhisin tedavi açısından önem taşıdığı düşünülürse, mamografi bu anlamda çok değerlidir.

Özellikle yaş ilerledikçe hastalık riski daha çok olduğu için, 40 yaşının üzerindeki kadınlar yılda 2 kez mamografi yaptırmalıdır. Alınacak radyasyon sebebiyle bu yöntemden kaçmak pek mantıklı değildir. Çünkü mamografi hem erken teşhiste hem de meme kanseri kaynaklı ölüm oranlarında azalma olmasında önem taşımaktadır. Bu nedenle tarama ya da tanı amaçlı mamografi yaptırılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu