Lohusa Kadınlara Nasıl Davranılmalıdır?
Lohusa Kadınlara Nasıl Davranılmalıdır?
Lohusalık dönemi anne ve çocuk ilişkisinin en güçlü olduğu dönemdir. Anne bu süreçte hem kendi hem de çocuğun sağlığı için oldukça dikkatli olması gerekir. Sağlık açısından da önemli olan lohusalık döneminde hormonsal ve bedensel değişim, anne olmanın sorumluluğu, uykusuzluk, duygusal hislerin bir arada olduğu dönemdir. Bu dönemde lohusa annenin en çok ihtiyaç duyduğu şey, sevgi saygı ve anlayıştır.
Bebeği dünyaya alışmaya çalışırken, anne de lohusa haliyle bebekli hayata alışmaya çalışır. Ancak bu süreçte lohusa kadına bebeği ve kendisi ile ilgili herkes kulaktan dolma laflarla bilgi vermeye çalışırlar. Bebek ve kendisinin sağlığı ile ilgili olur olmaz tavsiyeler vererek, lohusa kadının hem moralini bozarlar, hem de kafasını bir hayli karıştırırlar. Bu da kadının depresyona sokmaktan başka hiçbir olumlu sonuç vermemektedir. Hâlbuki yeni doğum yapan kadın lohusalık dönemi içinde psikoloji bir hayli zayıf olur. Doğumda çektiği acı ve sancılar, bebeğin büyütme telaşı, doğum ağrısı ve sancısı derken psikolojisi bir hay sarsılmıştır. Bu süreçte en çok ihtiyacı olan şey desteklenmesi, anlayış gösterilmesi, kafasının dağılmasına yardımcı olmak ve ara sıra kendi başına ya da bebeği ile vakit geçirmesine izin verilmesi gerekir.
Doğum Yapan Kadın Lohusalık Depresyonundan Nasıl Kurtulabilir?
Doğumdan sonra annenin ister istemez psikolojisi sarsılmıştır. Bunun için lohusalık depresyonunu hafifletmek için yapılması gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. Bu dönemde anne ve bebeğin yürüyüş yapması, temiz hava alması annenin rahatlamasını sağlayacaktır. Açık havada bebeği ile vakit geçiren annenin anne ve çocuk bağı güçlenecektir. Lohusa kadına bebeğinin uyku saatlerinde kendisini rahatlatacak ve kafasını dağıtacak bir takım aktiviteler yaptırmalı ya da hobiler geliştirilmelidir. Bunların dışında arkadaşları ile vakit geçirmesi de lohusa kadını bir hayli rahatlatacaktır. Özellikle sürükleyici roman kitapları okumak psikolojiyi bir hayli rahatlamaktadır. Spor yapmak, günlük yürüyüş yapmak da anneyi lohusalık depresyonundan kurtaracaktır.
Lohusalık Dönemi Kaç Gün Sürer
Lohusalık dönemi 40 gün sürmektedir. 40 gün sonrasında anne eski sağlıklı günlerine yavaş yavaş dönmeye başlar. Sağlık ve huzurlu bir lohusa dönemi geçirmek isteyenler beslenmesine dikkat etmelidir. Bebeğini emzireceğinden dolayı bebeğe ağır gelecek yiyeceklerden alkol, sigara ya da doktorun vermediği ilaçlardan uzak durmalıdır. Bunun dışında kanaması olacağından dolayı eşi ile ilişkiye girmemelidir.