Kuşpalazı Nasıl Bir Hastalıktır?
Kuşpalazı Nedir?
Difteri denilen kuşpalazı nedir ve nasıl oluşur önemlidir. Solunum difterisi olarak kişilerin boğazlarında ve burun bölgelerinde görülür. Bununla beraber deri difterisi olarak ciltte de görülmektedir.
Sağlık sektörünün ve teknolojinin çok gelişmediği dönemlerde bu hastalık ölümcül olan korkutucu bir hastalık olarak bilinmektedir. Günümüzde ise aşısı olduğu için çok nadir görülen bir hastalıktır. Genelde çocuklarda görülen difteri, mikroplar nedeni ile vücuda girmektedir.
Difteri hastalığına yakalanan kişinin hapşırması ya da öksürmesi gibi nedenler ile çevreye yayılan bakterilerden diğer kişilere bulaşmaktadır. Ayrıca hastanın eşyaları ile temas edildiği zaman da difteri hastalığı bulaşmaktadır.
Hastalığın Nedenleri Nelerdir?
Hastalık vücuda mikroplar nedeni ile girmektedir. Vücuda giren bu mikroplar iki ucu yuvarlak olan çomakçık şeklindedir. Vücuda yerleşen mikroplar asla kana bulaşmazlar. Bulunduğu yerde üreyen mikroplar çoğalarak iltihap şekline dönüşür.
Hastalığın Temel Belirtileri Nelerdir?
Yüksek derecede ateş,
Yorgunluk hissi,
Bademcik ve boğazda beyaz ya da gri iltihaplanma,
Çarpıntı,
Nefes darlığı,
Lenf bezlerinde şişlik,
Burunda kanama,
Kalp ritmi düzensizliği,
Sürekli boğulacakmış hissi.
Kuşpalazı belirtileri burun içinde başladığı zaman daha tehlikeli olmaktadır. Yalnızca bir noktada görülmeyen hastalık her noktada görülebilmektedir. En çok boğaz kısımlarında görülmektedir. Genelde çocuklarda görülse de yetişkinlerde de görülebilen bir hastalıktır.
Mikrop vücuda girdikten sonra aşırı hızlı bir şekilde yayılır. Tedavi konusunda geç kalındığı zaman felç gibi bir durum da ortaya çıkarabilmektedir. Boyun kısmında şişen lenfa bezleri hastalığın ilerlediğini göstermektedir. Bu durumda direkt olarak doktora gidilmesi gerekir.
Hastalar yüksek ateş ile kendini çok halsiz ve yorgun hisseder. Nefes almakta zorlanan kişiler daha sık nefes almaya çalışır. Bu durum da kalp ritmi bozulur ve hasta kendini boğuluyor gibi hisseder. Bu gibi belirtiler olduğunda mutlaka doktora gidilmelidir.
Hastalığın Tedavisi
Bu hastalığın ilk tedavisi serum aşamasıdır. Hastalığın şiddetine göre serum adele içinden ya da direkt olarak damardan verilmektedir. Antibiyotik kullanılarak penisilin ile iltihap yok edilmeye çalışılmaktadır. Hastalığın bulaşıcı olması nedeni ile diğer kişilerin hastanın kişisel eşyalarını kullanmaması ve hasta ile yakın temas içinde olmaması gerekir.