Ana1
BebeklikÇocukluk

Kusma Ve İshal Nedenleri Nelerdir?

Kusma Ve İshal Nedenleri Nelerdir?

Kusma ve İshal

Ailelerin korkulu rüyalarından biri olan Rotavirüs, her yıl bir milyondan daha fazla çocuğun ölümünden sorumlu tutulmaktadır. Dünya’da her yıl ortalama 500 bin çocuk ishal nedeni ile su kaybı yaşar ve hayatını kaybeder. Her 50 çocuktan biri de ishal nedeni ile hastaneye yatar.

Türkiye’de de her yıl ortalama olarak 20 – 25 çocuk ishal ve kusma sonrasında su kaybı yaşayarak hayatını kaybeder. Rota virüsü nedeni ile oluşan enfeksiyon her yaşta görülmektedir. Ancak küçük yaştaki çocuklarda daha fazla görülür.

Kusma ve İshal Nedenleri

Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sık sık görülen kusma nedenleri kişiden kişiye değişir. Daha çok çocuklarda görülen bu durumun temel nedenleri şunlardır:
Mide rahatsızlıkları nedeni dışında ortaya çıkan sebepler

Gastrit hastalığı
Rotavirüs
Laktoz intoleransı
İlaç çeşitleri
Tekrar eden hastalıklar
Mide gribi
Stres
Kaygı
Besin zehirlenmesi

Virüsler genelde sonbahar ve kış aylarında görülmektedir. Virüsler nedeni ile kişilerin mide ve bağırsaklarında ciddi enfeksiyonlar meydana gelir. Daha sonra hafif derecede başlayan ateş ile bulantı, kusma, ağrı, ishal ve kramp gibi durumlar görülmeye başlar. Belirtiler en çok 7 gün devam eder. Bulaşıcı özelliği bulunan bu virüs, tedavi edilmelidir.

Kusma ve İshal Tedavisi

Sayılan belirtileri yaşayan kişiler tedavi sürecine alınmalıdır. Hastada görülen mide bulantısı ve ishalin en aza indirilmesi için çalışılır. Bu sorunlar nedeni ile vücutta meydana gelen su kaybının da azaltılması gerekir.

Çocuklarda meydana gelen ishal ya da kusma, daha şiddetli seyretmektedir. Bu nedenle yaşadıkları sıvı kaybı da daha fazla olur. Bu nedenle bu belirtiler çocuklar için çok daha şiddetlidir. Hastalık virüs nedeni ile meydana geldiği için antibiyotik tedavisi de uygulanamamaktadır.

Hastada yüksek ateş ya da buna benzer belirtiler yok ise ateş düşürmek için ilaç verilmesi de yanlış olur. Kusma yaşandıktan sonra hastaya hemen bir şey yedirilmemelidir. Hastanın ortalama olarak 1 saat midesi boş kalmalıdır. Su kaybı yaşayan çocukların gözleri çöker ve cildi de hamur kıvamına gelir. Halsizlik ve ağız kuruluğu da eşlik ettikten sonra hastanın derhal bir hastaneye götürülmesi gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu