Ana1
Hamilelik Gebelik

Kürtaj Hangi Hallerde Zorunludur?

Bazı durumlarda sağlık açısından bebeğin alınması gerekebilir. Anne adayının sağlığını riske atacak bir durum söz konusuysa, bebeğin alınması zorunludur. Kadın sağlığı düşünülmezse, hem bebek hem de anne adayı kaybedilebilmektedir. Eğer bir suç sonucu hamilelik olduysa, bebeğin alınması çözüm olabilir. Yaşanılan korkunç durumu anımsatmaması için hamilelik sonlandırılabilir.

Bunun dışında genetik ve sosyal problemler ya da annenin akıl sağlığının yerinde olmayıp, bakacak kişinin de bulunmaması kürtaj için gerekli nedenlerdendir. 18 yaşının üstünde bekar kadınlar, kendi istekleriyle kürtaj yaptırabilirken; evli olanlarda eş onayı gereklidir. 18 yaşının altındaki bireylerde anne-baba onayı alınması lazımdır. Hayati bir tehlike söz konusuysa; sağlık açısından kürtaj zorunluluğu bulunabilir. 10 haftayı geçen hamileliklerde embriyo ölü ya da sakatsa, hekim kurulundan gerekli onay alındığı takdirde, hamilelik sonlandırılabilir.

Kürtaj
Kürtaj

Hamileliğin Hangi Aşamasındayken Kürtaj Yaptırılabilir?

Hamileliğin 10. haftasına kadar kürtaj yapılabilmektedir. Bunun dışında bazı zorunlu durumlarda da kürtajın yapılması gerekebilir. Hamileliğin erken dönemlerinde bir anormallik tespit edildiyse, bebek gelişimini tamamlayamamış ya da rahim içinde öldüyse kürtajın yapılması son derece gerekli olabilir. Ölü bebek rahim içinde kalırsa, anneye zarar verebilir.

İlk üç ayda bebekte kalp durması da görülen durumlardandır. Böyle bir durumda da bebeğin alınması gereklidir. Bebek sağlıksız gelişirse, hamilelik düşükle sonuçlanabilir. İlk üç ay hamilelik açısından oldukça önemlidir. Bu dönemdeki düşüklerde doktorun da yapabileceği bir şey bulunamaz. Sağlığı tehdit eden durumlar varsa, hamileliğin sonlandırılması gerekli olabilir.

Kürtajdaki Olası Riskler Nelerdir?

Her türlü cerrahi işlemde bir risk bulunmaktadır. Dolayısıyla, kürtajın da taşıdığı riskler vardır. Enfeksiyon ve kanama, kürtajın sebep olduğu en önemli yan etkilerdir. Körlemesine yapılan bir işlem olduğundan, rahim delinme riski de bulunur. Yine de bu, sık rastlanılan bir komplikasyon değildir. Binde bir ya da iki ihtimalli olarak görülebilir.

Her durumda kürtajın yapılması mümkün olsa da, bazı durumlarda oldukça dikkatli olunmalıdır. Gebelik ilerlemişse, enfeksiyon oluşmuşsa, rahim hassas olduysa kürtaja dikkat edilmelidir. Çünkü böyle durumlarda komplikasyon oluşma riski daha fazladır. Sağlık açısından hijyenik ortamlarda ve uzman kişiler tarafından kürtajın yapılması gereklidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu