Ana1
Bebeklik

Kullanılan Bezlerden Kaynaklanan Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Kullanılan Bezlerden Kaynaklanan Pişik Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Pişik

Pişik veya bez dermatiti denilen  durum, bebeğin bez bölgesinde kırmızı ve pürüzlü görünen iltihaplı cilt rahatsızlığıdır. Bez seçimi nedeni ile kaynaklanan bu durum çok sık görülmektedir. Yeni doğan bebekler sık sık idrar ve dışkı yaptığı için bezi ıslak kalır. Bu durum da cildi çok hassas olan bebekleri etkileyerek bebeklerin cildini tahriş eder ve pişik oluşumuna neden olur.

Bebeklerin yapmış oldukları idrarda üre vardır ancak amonyak yoktur. Üre, çok hassas derilerde de tahrişe neden olmaz. Fakat idrar bebeğin altında çok fazla bekletilir ise, belirli bakteriler ürenin amonyağa çevrilmesine neden olur ve bu amonyak da cildi tahriş eder.

Pişiğe neden olan Candida isminde bir mantar vardır. Bu mantarlar dışkı ile idrar kimyasını çok sevmektedir. Bebeklerin popo bölgelerinin nemli ve ılık olması en sevdikleri durumdur. Bu ortamda mantar yayılarak çoğalır ve bebeklerin cildinde pişiğe neden olur. Genelde alt bezin deriye temas etmiş olduğu alanlarda kabartılı ve kızarıklık şeklinde ortaya çıkar. Durum ilerledikçe kızarık olan alanlar su toplamaya başlar.

Pişiğin en fazla görülme dönemi 9 – 12 ay arasıdır. Anüs etrafında başlayan pişik, kasık kıvrımları civarında devam eder. Pişik olan bölgede batma, yanma ve kaşınma hissedildiği için bebekler durmadan ağlayabilirler. Bebeklerde görülen pişiğin önlenmesi için  dikkat edilmesi gerekenler aşağıda anlatılmıştır.

Pişik Tedavisi

Bütün bebeklerde pişik tedavisi aynıdır. Bebeklerde sık sık görülen pişiği tedavi etmenin temel kuralı; bezin kaplamış olduğu alanın hijyenik tutulmasıdır. Bebeklerin bezleri sık sık değiştirilmelidir. Ayrıca bebeklerin altı, pişik dönemlerinde açık tutulmalıdır. Böylece havalandırılmış olur.

Bebeğin altı bağlanırken bel bölgesi kısmının gevşek bağlanmasına dikkat edilmelidir. Böylece havanın bezin içine girmesi kolaylaştırılır. Bez seçiminde bebeğin kilo ve boyuna uygun olan bez seçilmelidir. Bezin küçük olması bebeği sıkar ve rahatsızlık verir. Büyük bezlerde kolay sızdırma yaparak rahatsızlık verir.

Bebeklerin altı büyük tuvalet sonrası ılık su ile yıkanmalıdır. Bez bölgesi temizliğinde ılık suya batırılmış olan pamuklar kullanılmalıdır. Sabun ve şampuan kullanımı haftada 3 günü geçmemelidir. Bez bağlanmadan önce kuru olduğuna dikkat edilmelidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu