Kızlık Zarı Dikimi Neden Yaptırılır?
Kızlık zarı veya himen nedir?
Kızlık zarı diktirmek, Toplumsal sorun haline gelebilen kızlık zarının bozulması veya yırtılması hiç istenmeyen durumların yaşanmasına yol açtığı için bireyler üzerinde ruhsal anlamda kaldıramayacakları bir yük haline gelebilmektedir. Kızlık zarının tıbbi açılımına bakıldığında ise, vajinanın dışarı çıkış yolundaki bir bariyer niteliğindeki zar dokusu olduğu görülür.
Tıpta himen ismi ile tanımlanan bu zar, kalın olmadığından zarımsı yapıdadır. 1-2 cm içeride yer alan bu zarımsı dokunun öne çıkan özelliği ise kılcal damarların kesif olmasıdır. Dolayısıyla ilk cinsel ilişkide kan gelmesi deyişi; bu zarın yırtılması ve hemen arkasından kan gelmesidir. Bazı kızlık zarları ise çıkış yolu olmadığından hiçbir delik açıklığı bırakmaz ki, atipik kategorisindedir. Bunlar nadir olup lokal anestezi ile düzeltilebilmektedir. Yarım ay, yuvarlak halka, septalı, kribriform himen, mikroperfore himen ve mutiper himen şeklinde çeşitlere sahiptir.
Tıbbi açıdan önemli bir işlevsel özelliği olmayıp, konunun daha çok sosyo-kültürel değerlerle ilgisi vardır ki, bu da kızlık zarı neden diktirilir sorusunun yanıtını barındırır.
Kızlık zarı neden diktirilir?
Tıp biliminde kızlık zarının çok önemli bir işlevi yoktur. Ancak bekaret kavramı doğrudan, sosyo-kültürel değerler açısından ele alındığından bu yönde bir baskı oluşur. Bu nedenle kızlık zarı diktirmek konusunu sosyal yapı üzerinden ifade etmek daha doğrudur. Kızlık zarı diktirmenin başlıca sebebi, bekaretin korunmadığının ilk cinsel ilişkide anlaşılmasının önüne geçmektir.
Birçok ailede bakire bir kızla evlenme geleneksel yapıyla kemikleşmiş bir düşünce olduğundan bekaretin kaybedilmesi kadın üzerinde ciddi bir psikolojik tesir yaratır. Dikim sonrası kişisel güven yeniden kazanılırken, evlilik öncesindeki bu önemli biyolojik engel kalkmış olur. Bu sayede erkek, partnerinin kendisinden önce biyolojik bir birleşme olmadığından emin olur. Zar dikimi sayesinde herhangi bir nedenden dolayı başka erkekle ilişki sonrası bozulan zar yeniden onarılır. Flep yöntemi ve mikro cerrahi metodları vasıtasıyla kızlık zarı kolayca dikilebilmektedir.
Kalıcı çözüm içeren bu yöntemler sonucunda zarın anatomik yapısı ilk tabii halinden farksız olur. Operasyon sonrası tehlike olmadığı gibi dikim işlemi en fazla yarım saatte biter. Kızlık zarının dikimindeki diğer bir sebep ise sosyal kaynaklı değildir. Doğuştan anatomik tıbbi bozukluk içeren kişilerin, ailelerin de desteği ile dikim tedavisine başvurması söz konusudur.