Kızıl Hastalığı Nedir?
Kızıl Hastalığı Nedir?
Kızıl hastalığı genellikle çocuklarda görülen ve kızılcık olarak da bilinen bir rahatsızlıktır. Okul çağındaki çocuklarda sık sık rastlanan hastalık ile karşılaşan aileler kızıl hastalığı nedir sorunu cevap aramaktadır. Özellikle kışın ve bahar aylarında yani mevsim geçişlerinde rastlanmaktadır. Hastalığın kuluçka dönemi bulunur. Bu dönemden sonra vücuttaki bakteri havaya karışarak yayılmaktadır.
Kızıl Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Hastalık kendini öncelikle ateş ile belli eder. Hastalığın ikinci gününde ateş oldukça yükselir. Bunun yanı sıra ciltte deri dökülmeleri de sıkça gözlenen durumlardan biridir. Hastada hastalığın ilk gününden itibaren dilde iltihaplanma ve ciltte kızarıklık görülür. Eğer ki tedavi edilmez ise ateşlenme durumu uzunca bir süre devam edecektir.
Ateş ile birlikte başlayan titreme, kusma ve yutkunmada zorluk gibi problemler de hastalığın diğer belirtileri arasında yer alıyor. Bu rahatsızlık bulaşıcı olması sebebi ile sadece çocuklarda değil aynı zamanda yetişkinlerde de görülür. Kızıl hastalığı belirtileri yetişkinlerde de çocuklardaki belirtiler ile aynı olmakla birlikte bu belirtiler yetişkinlerde daha ağır bir biçimde kendini göstermektedir.
Kızılı Hastalığında Tedavi
Kızıl hastalığı bir başkasından alınan virüs sebebi ile ortaya çıkmak ile birlikte zaman zaman kirli ya da iyi yıkanmamış olan yiyecekler nedeni ile de görülebilir. Bu neden ile yiyeceklerin iyice temizlendiğinden emin olmak gerekir. Hastalıkta kuluçka dönemi yaklaşık olarak 5 gündür. Bu süre sonunda belirtiler görülür ve tedavi süreci ile birlikte 15 gün boyunca devam edebilir.
Bu süre içinde öncelikle hastalık belirti vermeye başladığı an doktora gitmek gerekir. İlaç tedavisinde genellikle antibiyotik verilir. Çocuklarda antibiyotikler genellikle sıvı olarak verilir. İlaç tedavisine başlandıktan 24 saat sonra genellikle ateşin normale döndüğü görülür. Fakat ilaç kullanımına vücuttaki bakterinin tamamen temizlendiğinden emin olunana dek kullanılmasında yarar bulunuyor.
Hastalık boyunca hastaların ilaç tedavisinin yanı sıra bol sıvı tüketmesinde yarar bulunuyor. Özellikle çorba gibi besleyici sıvı gıdalara sık sık yer verilmelidir. Bunun yanı sıra frenk üzümü, ada çayı gibi bitki çayları ve muz ilaç tedavisine ek olarak tercih edilebilir. Tabi ki bu destekleyici gıdaların doktora danışarak tüketilmesinde yarar bulunuyor.