Kabakulak Nasıl Bir Hastalıktır?
Kabakulak Nedir?
Genellikle 5 – 9 yaş arasında görülen kabakulak nedir ve nasıl ortaya çıkar önemlidir. Kabakulak çok nadir olarak yetişkinlerde de görülmektedir. Parotis tükürük bezlerinde görülen virüs enfeksiyonuna kabakulak denilmektedir. Bu tükürük bezleri, kulakların altında ve önünde bulunmaktadır.
En önemli kabakulak belirtileri tükürük bezlerinin biri ya da ikisinin şişmesidir. Bu şişlik ağrı yapmaktadır. Aşısı geliştirilmeden önce çok sık görülürdü. Hastalığın belirtileri çocuklarda çok hafif şekilde görülürken, yetişkinlerde çok etkili olmaktadır. Virüsler tükürük bezlerinde enfeksiyon meydana getirmektedir. Bu enfeksiyon büyüyerek kabakulak hastalığını meydana getirmektedir. Kulağın alt tarafında şişlik şeklinde görülen kabakulak, ağrıları ile meşhurdur.
Kabakulak hastalığı kış ya da bahar aylarında çok fazla görülmektedir. Hasta olan kişilerin hapşırması veya başka kişileri öpmesi ile kabakulak virüsü damlacıklar halinde bulaşır. Aynı ortamda bulunan kişiler de nefes aldığı anda solunum yolu ile virüsü kaparlar. Bu şekilde hastalık insandan insana bulaşmış olur.
Hastalığın belirtileri, kabakulak virüsü vücuda girdikten 3 hafta sonra ortaya çıkar. Hastalığa bir kez yakalandıktan sonra, vücut kabakulak virüsüne karşı bağışıklık kazanır. Bu nedenle hastalığın tekrarlanması mümkün olmaz.
Kabakulak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Çenenin arka kısmında şişlik oluşur. Şişlik önce bir tarafta görülürken sonra diğer tarafa geçer.
Boğazda ve tükürük bezlerinde ağrılar görülür.
Bir şeyler çiğnerken ya da ağız açıp kapanırken ağrı oluşur.
Ateş ve baş ağrısı görülür.
Halsizlik ve yorgunluk görülür.
Hastanın yumurtalıklarında iltihap görülür ise karın ağrısı da meydana gelir.
Baş kısmı, şişliğin olduğu tarafa doğru yatık şekilde durur.
Hastada iştah kaybı görülür.
Hastalığın şiddeti artar ise ve iltihap yayılır ise boyun kısmında tutulma görülür.
Hastada kusma ve bulantılar görülür.
Bazı vakalarda hastalık belirti göstermez.
Kabakulak hastalığına tanı koymak zor değildir. Hastanın doktora vereceği doğru bilgiler ile yapılmış olan fiziki muayene sonucunda kesin tanı koyulur. Hastanın tükürük bezlerinin şişmesi, kabakulağın en önemli belirtisidir. Bazen gerekli görüldüğü durumlarda kan testi yapılır ve kanda bulunan antikor seviyesi test edilir. Kanda antikorun çok fazla artması, kabakulağın en önemli göstergelerinden biridir.