Ana1
Bebeklik

İlk Adım Ayakkabısı Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İlk Adım Ayakkabısı Seçilirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

İlk Adım Ayakkabısı

Bebeklerin ilk adımlarını atmaya başlaması ile ilk adım ayakkabısı ihtiyacı başlamaktadır. Anne ve çocuk iletişiminin daha çok sağlandığı dönemler olan bebeğin ilk adımlarında kullanılacak ayakkabı seçimi de çok önemlidir. Bebekler adımlarını atana kadar patikler kullanılıyordu.

Bebek ilk adımlarını atmaya bağladıktan sonra sağlık açısından patiklerin yerini ayakkabıların alması gerekmektedir. Bu dönemde anne ve babalar en şık ayakkabıyı almak isterler. Ancak ayakkabının şıklığından daha önemli noktalar vardır.

Bebekler 9. İle 10. Aylarda destek alarak ayakta durmaya başlarlar. Bu dönemden sonra da desteksiz olarak ilk adımlarını atmaya başlarlar. Bu dönemde anne ve çocuk iletişiminin daha etkili olabilmesi için ilk adım ayakkabılarının alınması gerekmektedir. Bu dönemlerde bebekler için seçilen ayakkabılarda bazı özelliklere dikkat edilmesi gerekmektedir.

 

İlk Adım Ayakkabısı Nasıl Olmalıdır?

 

İlk adım ayakkabısı alırken görselliğe değil sağlık açısından uygun olup olmadığına bakılmalıdır. Her şeyden önce bebeğin ayakkabısını sıkmayan bir ayakkabı tercih edilmelidir. Ayakkabının taban kısmının da kaymayan özelliğe sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Bebeklerin ayaklarında terleme ve nem çok olacağından, seçilecek olan ayakkabının hava alma özelliğinin olması gerekmektedir. Özellikle 12.aydan sonra tabanın iç tarafının desteklendiği ayakkabılar tercih edilmelidir.

Yanlış ayakkabı seçimi çocuğun ayağında ağrı yapacağı gibi kemik yapısı üzerinde de olumsuz etkilere neden olarak yapısal sorunlar meydana getirebilir. Düzgün basılamadığı için anatomik yük dengesi bozulur ve kalça – bel gibi alanlarda problem yaşanmasına neden olabilir.
İlk adım ayakkabısının yumuşak ve esnek olması da önemlidir. Bu sayede bebeğin denge kurabilmesi kolaylaşır. Çok sert tabanlı olan ayakkabı modelleri çocuğun ayak tabanında şişme ve ağrıya neden olabilir. Dar burunlu ayakkabılar ise tırnak batması gibi sorunları ortaya çıkarabilir. Ayağa uygun olmayan bu tarz ayakkabılar, bebeklerin günlük aktivitelerini engelleyeceği için bedensel anlamda gelişimini de olumsuz etkilemektedir.

Yüksek konçlu olarak seçilen ayakkabılar, çocukların ayağını bilek kısmından sarmaya başladığı için düzgün adım atmalarını sağlamaktadır. Bu da ayaklarının burkulmasına engel olur. Bu nedenle ilk adım ayakkabılarında yüksek konçlu olanlar tercih edilmelidir. Ayrıca ayakkabının hafif olması da çocukların rahat yürüyebilmelerini sağlar.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu