Hamilelikte Tetanos Aşısı Yaptırmak Şart Mıdır?
Hamilelikte Tetanos Aşısı Yaptırmak Şart Mıdır?
Hamilelikte Tetanos Aşısı
Hamilelik döneminde bazı zaman dilimlerinde aşı yapılmaktadır. Bunlardan biri de tetanos aşısı olmaktadır. Hamilelik döneminde, canlı mikroorganizma içeren aşıların yapılması yasaktır. Buna göre kabakulak, kızamık, suçiçeği ve kızamıkçık aşıları yasaklanmıştır. Ancak tetanos aşısında canlı mikroorganizma olmadığı için yapılmasında da bir sakınca yoktur.
Daha önce hiç tetanos aşısı yaptırmayan ya da yaptırmasının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçen hamilelikte tetanos aşısı önerilmektedir. Bu aşı ile oluşan antikorlar bebeğe de geçmektedir. Bu sayede, bebeğin yenidoğan dönemlerinde meydana gelebilecek tetanos hastalığına karşı korunması sağlanmaktadır. Hamilelik döneminde önerilmesinin nedeni de budur.
Bebeğin doğumu esnasında kordonun steril olmayan aletler ya da bıçak ile kesilmesi sonucunda bebeğe tetanos bulaşabilmektedir. Yenidoğan döneminde görülen tetanos ise ölümle sonuçlanabilen etkiler yaratabilmektedir. Bunun önlenmesi açısından hamilelikte tetanos aşısı çok önemlidir.
Doğumdan sonra DTB denilen difteri, tetanos ve boğmaca aşısı olarak 3 aşı yapılmaktadır. Bu da tetanosa karşı bağışıklık kazanılmasına yardımcı olur. Daha sonra ise tetanos aşısının 10 yılda bir yapılması gerekir. Aksi takdirde kazanılan bağışıklık sona erer.
Gebelikte Tetanos Aşısı Kaç Kere Yapılmalıdır?
Gebelikte tetanos aşısı her dönem yapılabilmektedir. Ancak genelde 3.ayın bitiminde yapılması önerilir. Eğer anne adayının gebelikten önce tetanos aşıları tam olarak yapılmış ve son tetanos aşısının üzerinden 10 yıl geçmemiş ise gebelik sırasında tetanos aşısına gerek duyulmaz.
Anne adayı daha önce aşılarını tam olarak yaptırmasının üzerinden 10 yıldan fazla süre geçmiş ise genellikle birer ay ara ile hamilelikte tetanos aşısı yapılır. Bu da genelde 5. Ay ve 6.ay olur. İkinci tetanos aşısından 6 ay sonra bir doz daha anneye tetanos aşısı yapılır. Bazı zamanlarda aşıdan 1 yıl sonra bir doz daha ve yine 1 sonra 1 doz daha yapılır. Bu şekilde toplamda 5 doza tamamlanmaktadır.
Hamilelik döneminde kirli olan bir metal ile kesilme ya da batma gibi tetanos açısından riskli olabilecek durumlarda tetanos aşısı ile beraber tetanos immunglolulin de yapılmaktadır. Hiç aşılanmamış olan anne adaylarını en az iki doz Td aşısı almaları gerekir.