Ana1
Çocukluk

Göz Problemleri Çocukları Nasıl Etkiliyor?

Göz Problemleri Çocukları Nasıl Etkiliyor?

Görme duyusu aslında bebekler dünyaya geldikten 3 ya da 4 ay içinde gelişmeye başlar. Gözlerdeki gelişim 7 ile 10 yaş arasına kadar da devam etmektedir. Çocuklardaki görme bozuklukları çocukların kendini iyi ifade edememeleri nedeni ile oldukça geç fark edilir.

Bu durumda anne ve babalara oldukça büyük görev düşüyor. Çünkü çocukların bazı davranışları görme bozukluğu hakkında belirti niteliğindedir. Bu belirtiler fark edildiğinde ebeveynlerin çocuklarda göz problemleri olabileceğini düşünerek çocukların doktora götürmelerinde yarar bulunuyor.

Çocuklarda Göz Problemi Nelerdir?

Gözlerinde problem yaşayan çocuklar sık sık gözlerini ovuşturur. Bunun yanı sıra gözlerini mütemadiyen kırpma ihtiyacı hisseder. Ayrıca çocukların gözlerinde normalin dışında bir görüntü var ise yani gözlerden biri içe ve diğeri de dışa doğru bakıyor ise mutlaka hekime başvurmak gerekir. Peki çocuklarda görülen göz problemleri nelerdir ve bu problemlerin tedavisi mümkün müdür?

Çocuklardaki göz problemleri özellikle okul dönemindeki çocuklarda daha çabuk fark edilmektedir. Çünkü gerek okuma ve yazmadaki sıkıntılar gerekse de okullarda zaman zaman yapılan kontroller çocuklarda göz problemlerinin hızlı fark edilmesini sağlar.
Okurken kitabı yakın tutmak ya da yazarken satırda kaydırma yapmak en net belirtiler arasındadır. Bu çocuklar çoğunlukla tahtayı görmekte zorlanır. Bunun içinde gözlerini sık sık kısarlar.

Göz Problemi Başarıyı Etkiliyor

Çocuklarda görülen göz rahatsızlıkları başarı oranını ciddi anlamda düşürüyor. Çocuklar net olarak göremedikleri için odaklanma konusunda da sorun yaşayabilir. Ayrıca daha küçük yaştaki çocuklarda görme bozukluğu daha çok el ve görme koordinasyonunu sağlamakta güçlüğe sebep olur. Özellikle top oynarken topu tutamaz ya da ayakkabı bağcıklarını bağlayamazlar.

Bu konuda kendilerini zorladıklarında ise aileler fark etmese de sık sık baş ağrılarına sebep olur. Bu çocuklarda görülen başka bir problem de dalgınlıktır. Tüm bunlar fiziksel gelişimi de olumsuz yönde etkilemenin yanı sıra psikolojik olarak da negatif olarak etkilenmektedirler.

Çocuklarda miyop (uzağı görememe), Hipermetrop (yakını görememe) ve astigmat ( bulanık görme) gibi göz problemlerinin yanı sıra şaşılıkta görülebilir. Özellikle göz tembelliği ise 7 yaşına kadar tedavi edilmelidir. Aksi halde bu rahatsızlık çocukların ömür boyu yaşayacağı hastalıklardan biri olarak kalacaktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu