Göbek Fıtığı Nedir, Neden Olur?
Göbek Fıtığı Nedir, Neden Olur?
Göbek Fıtığı Nedir, Neden Olur?
Doğumdan başlayarak yaşam boyunca devam eden bir hastalık olan göbek fıtığı, göbek deliğinin kenarından veya iç kısmından çıkan yuvarlak ve küçük top şeklinde anlatılan bir görüntüye sahiptir. Bu bakımdan göbek fıtığı nedir bilinirse, ona göre erkenden doktora gidilerek, tedavi edilebilir. Genel olarak göbek fıtığı, karın iç basıncının şiddetli olarak artması ile beraber meydana gelmektedir.
Karın ön duvar fıtıkları arasında göbek fıtığı ilk sıralarda yer almaktadır. Yeni doğmuş bebeklerde, göbek bağı kısmının düştüğü yerin nedbe dokusu dışarı doğru itilirse, göbek fıtığı problemi meydana gelebilmektedir. Ağır yük kaldırma, aşırı basınç, aşırı ıkınma, gücün kaybedilmesi, aşırı derecede kilolu olmak, bel bölgesine aşırı derecede yüklenme, hamilelik döneminde yaşanan bazı sıkıntılar, oturup kalkma sırasında hızlı ve dikkatsiz bir şekilde davranmak da göbek fıtığının başlıca nedenleri arasında bulunur.
Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?
Göbek fıtığının en büyük belirtisi; göbek çukurunun çevresinde ve iç bölgesinde görülen, fındık şekline benzeyen et parçasıdır. Bu et parçası belirli zamanlarda şiddetli ağrılara sebep olabilmektedir. Yakınmalar da göbek fıtığı belirtileri arasında yer almaktadır.
Göbek etrafında görülen şişlik ve şekil bozukluğu da hastalığın en belirgin belirtilerindendir. Şişlikle birlikte göbek kısmında baskı hissi ve ağrı oluşabilir. Fıtığın olduğu yerde ağrı olması mümkündür. Hatta hareket etmede güçlük de yaşanabilir. Ayakta net olarak görülebilen çıkıntı sırtüstü yatıldığında gözden kayboluyorsa, buna geriye doğru giden göbek fıtığı adı verilmektedir. Bebeklerde ameliyat olmayacağı için genel olarak 4 ya da 5 yaşlarına kadar bu rahatsızlık göz önünde bulundurulmaz.
Göbek Fıtığı Tedavisi Nasıldır?
Göbek fıtığının en sağlıklı tedavisi, ameliyattır. Çünkü genel cerrahi müdahalelerle yama yapılabilmektedir. Yama, açık ve kapalı ameliyat şeklinde iki türlü yapılabilmektedir. Alınan et parçası dikiş yöntemi kullanılarak kapatılmaktadır. Açık tedavide uygun yamalar tercih edilirken; kapalı ameliyatlarda kompozit yama kullanılmaktadır.
Göbek fıtığı yama gerektirmeyecek düzeyde ise, yama tedavisine gerek yoktur. Bebeklerde görülen göbek fıtıkları için 4 yaşına kadar beklenmektedir. Pek çok bebekte göbek fıtığı 2 yaşına kadar kaybolabilmektedir. İlerleyen yaşlarda oluşan göbek fıtığına müdahale edilmesi gerekmektedir.