Gece İşemesi Neden Olur?
Gece İşemesi Neden Olur?
Gece İşemesi
Halk arasında gece işemesi diye adlandırılan Enürezis Nokturna, çocuklarda en sık görülen problemlerden biridir. Hatta bazı yetişkinler de bile gece işemesi görülebilmektedir. Gece işemesi, genelde 5 yaşından büyük çocuklarda görülmektedir.
Tıbbi bir neden olmaksızın görülen gece işemesi, yinelenen idrar kaçırma anlamına gelmektedir. Sağlıklı olan çocuklarda uyku öncesinde alınan aşırı sıvı nedeni ile olurken, bu neden dışında sık sık gece işemesi sorunu yaşayan çocuklara dikkat edilmesi gerekir.
Gece işemesinden bahsedebilmek için idrar kaçırmanın ard arda 3 ay ve hatada iki kereden fazla görülmesi gerekir. Bundan daha az görülen gece işemelerinin ciddi bir sorun olduğu söylenemez. İdrar kaçırma gece olabileceği gibi gündüz de olabilmektedir. Ayrıca hem gece hem de gündüz olabilen gece işemeleri de vardır.
Gece İşemesi Nedenleri
Birçok faktöre bağlı oluşabilen alt ıslatma nedenleri değişmektedir. Bazı çocuklarda aileden gelen genetik yapı gereği gece işemesi görülür. Bu şekilde görülen gece işemesi oranı % 75’tir. Bu çocuklarda mesane kapasitesinin düşük olması nedeni ile gece idrarının azalmasını sağlayan hormonun gelişimi gecikmektedir.
Psikolojik etkenler de gece işemesi üzerinde etkilidir. Genelde ikincil gece işemesi olan çocuklarda, idrar kaçırmanın nedenleri zorlu yaşam koşulları olabilmektedir. Yani okula başlama, yeni bir kardeş olması, hastaneye yatma, taşınma veya anne babanın boşanması gibi durumlar sonrasında gece işemesi sorunu yaşayan çocuklar da vardır.
Tedavi Yolları
Genelde 5 – 6 yaşında görülen altını ıslatma sorunu için çocuk tedaviye hazırlanmalıdır. Çocuklar bu yaşlarda altına kaçırmanın bir sorun olduğunun farkında değildir. Bu konuda bir doktordan yardım alınarak hem ailenin hem de çocuğun bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Çocuğun gece yatmadan önce uygulamış olduğu alışkanlıkları gözden geçirilir. Bu anlamda sıvı alımı azaltılarak yatmadan önce lavaboya gitmesi sağlanır. Yaşı daha da küçük olan çocuklarda motive amacı ile çiş yapma çizelgesi tutulur. Her çiş yapıldığında bir sembol koyularak çocuk ödüllendirilir.
Son teknolojik sistemler ile çıkarılan alarm sistemi de bu sorun için etkili bir tedavi yöntemidir. Yatağa ya da çocuğun iç çamaşırına koyulan alarm sistemi, çiş yapılmaya başlandığı anda öter ve çocuğu uyandırır.