Gebelik Sonlandırma (Kürtaj) Nedir?
Kürtaj Nedir?
Kelime itibari ile rahim içerisindeki dokunun alınmasına kürtaj denilmektedir. Halk arasında genelde gebelik sonlandırma olarak adlandırılan kürtaj farklı isimler ile de anılmaktadır. Sadece gebelik sonlandırmak için uygulanmayan kürtaj, tedavi ve biyopsi amacı ile de yapılabilmektedir.
Genellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacı ile kürtaj işlemi yapılmaktadır. Her kadın anne olmak ister. Ancak bazen kendini buna hazır hissetmeyenler ya da evlenmeden hamile kalmış olan kişiler gebeliklerini sonlandırmak istemektedirler. Bu aşamada kürtaj işlemine başvurulur.
Gebeliklerini sonlandırmak isteyen bayanlar, kürtaj nasıl oluyor merak etmektedir. İşlem anestezi altında yapıldığı için herhangi bir acı hissetme durumu olmamaktadır. Ancak kürtaj yaptırmak isteyenlerin yasal sınırları ve kürtajın olası zararlarını çok iyi bilmesi gerekmektedir.
Kürtaj Ne Zaman Yapılır?
Kürtaja karar veren kişinin, bu işlemi en erken zamanda yaptırması gerekmektedir. Çünkü kanun ile belirlenen yasal sınırlar aşıldığında kürtaj yasaklanmaktadır. Kürtajın yapılabilmesi için kanunen 10 haftayı geçmemesi gerekmektedir. Yani bebek 10 haftalığı geçmiş ise kürtaj yapılması yasaktır.
Ancak şu ayrıntı da unutulmamalıdır. Bu yasal sınır, ailelerin sağlık sorunu olmadan tamamen kendi isteği ile kürtaj olma işlemlerinde uygulanmaktadır. Ancak annenin sağlığını tehlikeye atacak sorunlar oluşmuş ise 10 haftayı geçse de kürtaj yapılır ve herhangi bir cezaya maruz kalınmaz
Kürtaj için en uygun zaman, gebeliğin 5 ve 6. Haftalarıdır. Çünkü bebek büyüdükçe kürtajın da riskleri artmaktadır. Ayrıca geç yapılan kürtaj işlemlerinden sonra, hastanın kendini toparlaması ve ayağa kalkması uzun zaman almaktadır.
18 yaşının altında gebe kalmış olan ve kürtaj işlemi yapılacak olan kişinin ailesinden imza alınarak işlem yapılmaktadır. 18 yaşından büyük olan kişilerde ise yasal sınır olan 10. Haftadan önce kürtaj işlemi yapılır.
Kürtaj işlemi, lokal anestezi ile yapılabildiği gibi genel anestezi ile de yapılmaktadır. Genelde lokal anestezi tercih edilmez. Anne uyanık olduğu için acı duymasa da psikolojik olarak bu durumdan etkilenir. Ancak genel anestezi ile tamamen uyuduğundan dolayı herhangi bir etkilenme olmaz. Kürtaj yaptıracak olan kişilerin öncelikle yasal sınıra, sonra da en erken zamanda işlemi yaptırmaya dikkat etmesi gerekir.