Ana1
Hamilelik Gebelik

Gebelik Kaybı (Düşük) Nedenleri Nelerdir?

Gebelik Kaybı (Düşük) Nedenleri Nelerdir?

Düşük Nedir?

Tıbbi olarak abortus denilen düşük yani gebelik kaybı, hamileliklerin ortalama olarak ’inde görülmektedir. Anne olma heves ile heyecan yaşayan kişilerin başına gelebilecek en talihsiz olaylardan biri budur. Gebeliğin ilk yarısı olan 20. Gebelik haftasından önce gerçekleşen düşükler, bebeğin yarım kiloya ulaşmadan önce de görülebilmektedir.

Meydana gelen gebelik kaybı nedenleri kişiden kişiye değişmektedir. Gebeliğin 20.haftasından 37.haftasına kadar olan dönemde görülen bebek kayıpları ise düşük değil erken doğum olarak adlandırılır.

Düşük Türleri

            Düşük yapma nedenleri değişebildiği gibi düşük türleri de değişmektedir. Farklı dönemlerde farklı nedenler ile görülen düşük türleri şunladır:

Erken Düşük: Gebeliğin ilk 12 haftasında görülen düşüklere denilmektedir.

Geç düşük: Gebeliğin 12.haftası ile 20.haftası arasında görülen düşüklerdir.
Kendiliğinden görülen düşük: Herhangi bir müdahale yapılmadığı halde, gebeliğin rahim dışına kendi kendine atılması ile oluşan düşüktür.

Düşük tehdidi: Gebeliğin ilk dönemlerinde rahim içerisinde yaşayan bebeğin var olmasına rağmen vajinal kanama görülmesi durumudur. Bu olayda düşük henüz gerçekleşmemiştir. Ancak düşük tehdidi mevcuttur ve anne adayının dikkatli olması gereklidir.

Vajinal kanama durumlarında görülen kanamanın rengi kahverengimsi olmaktadır. Kahverengiden parlak kırmızıya dönen renk kişiye göre değişebilmektedir. Parlak olan kanamalar, taze kanamaları ifade eden çok tehlikeli kanamalardır.

Kahverengi şeklinde görülen kanamalar ise daha önceden içeride oluşan kanamaların sonraki dönemlerde dışarıya atılmasıdır. Kanamalar ile kramp tarzı ağrılar da görülebilmektedir. Gebeliğin ilk dönemlerde görülen kanamaların büyük bir oranı kendiliğinden sona erer. % 10 – % 15 gibi bir oran ise düşük ile sonuçlanır.

Düşük Nedenleri

Kromozomal Bozukluklar

En çok rastlanan düşük nedenleri kromozomal bozukluklardır. Düşüklerin % 50 ile % 80’i bu neden ile görülmektedir. Down sendromu ve mongolizm durumlarında ve tuner sendromu durumlarında düşük meydana gelir.

Boş Gebelik

Gebelik kesesi oluştuğu halde bebeğin oluşmaması durumunda meydana gelen boş gebelik, düşüğe neden olmaktadır.

Rahim Sorunları

Rahim ağzı yetersizliği, çift rahim, tümör, önceden geçirilen rahim operasyonları gibi rahim sorunları düşüğe neden olmaktadır. Düşük fark edilmez ise anneyi zehirleyebilmektedir. Bu nedenle anne adaylarının çok dikkat etmesi gerekir.

Gebelikte Sigara Kullanımı ve Zararları

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu