Erken Doğum Yapma Nedenleri Nelerdir?
Erken Doğum Yapma Nedenleri Nelerdir?
Gebeliğin 36. haftası bitmeden önce sonuçlanan doğuma erken doğum denir. Erken doğumun çeşitli sebepleri olabilir ve tüm doğumların %8’inde görülür. Bebeğin yeterince gelişmeden ortamını terk etmesine sebep olan erken doğum bebek için ciddi bir risktir ve doğumdan sonra profesyonel tıbbi destek gerektirir.
Erken Doğum Neden Olur?
Erken doğum, doktor müdahalesi ile yapılabilir ya da kendiliğinden gelişebilir. Doktor kararı ile yapılan erken doğumlar, tüm erken doğumların %30’unu kapsar. Kimi koşullarda gebeliğin devam etmesi annenin ya da bebeğin yaşamını riske soktuğunda, doktor doğumun erken gerçekleştirilmesine karar verebilir.
Erken doğum eyleminin kendiliğinden başlaması da çeşitli unsurlara bağlı olarak görülebilir. Çoğul gebeliğin ya da bebek sıvısının aşırı olduğu durumlarda erken doğum gerçekleşebilir. Rahmin kendi esnekliğinden daha fazla gerilmesine ve aşırı yükün oluşmasına sebep olan bu iki durum karşısında, rahim zamanından önce kasılmalara başlar.
Genital ve üriner sistemde meydana gelen enfeksiyonlar, rahim ağzında meydana gelen hasara bağlı olarak erken doğum riskini arttırabilir. Annenin yetersiz beslenmesi, gebelikte sigara içilmesi, daha önce erken doğum yapılmış olması, üst üste düşüklerle sonuçlanan gebelikler, gebelik esnasında aşırı ve hızlı kilo kaybı gibi unsurlar da erken doğrum riskini arttırmaktadır.
Erken Doğumu Engellemek İçin Ne Yapmak Gerekir?
Anne adaylarının gebelik esnasında temel kaygılarından biri olan kilo alımı, doğumun sağlıklı gerçekleşmesi için gerekli olan koşulları hazırlamaktadır. Uzman desteği olmaksızın kilo alımını önlemek ya da gebelik süresince ani kilo kayıpları yaşamak, erken doğum riskini arttırmaktadır. Aşırı kilo alma halinin de tehlikeli olduğu bu koşulda, gebelik süresince kilo alımının uzmanlarla takip edilmesi ve kontrol edilmesi gerekir.
Günde on tane ve daha fazla sigara içen anne adayları için erken doğum riski anlamlı ölçüde artmaktadır. Yetersiz beslenme ve olumsuz çevre koşulları da önemli risk faktörleridir. Anne adayının gebelik süresince sağlıklı ve dengeli yaşam alışkanlıkları edinmesi gereklidir.
Anne adayının erken doğum nedir ve nasıl önlenir konularında bilinçlenmesi, gebelik başında yaptıracağı tahlillerle olası tehlikelerin varlığını öğrenmesi ve önlemlerini alması; sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci için oldukça önemlidir.