Ana1
Kadın Hastalık ve Bakım

Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları Nelerdir?

Bu Yazımızda Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları Nelerdir? sorusunu inceledik.

Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları Nelerdir?

 

Kadınlarda üreme organlarına bağlı olarak meydana gelen hastalıklara kadın hastalıkları denilmektedir. en sık rastlanan kadın hastalıkları Yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen kadın hastalıkları da, farklı şekillerde görülebilmektedir. Kadın hastalıklarının incelendiği bilime de jinekoloji denir.

Alınacak bazı önlemler ve uygulanacak olan tedavi ile ile kadınların günlük yaşamları daha konforlu hale geldi. Kadınlarda en çok görülen kadın hastalıkları aşağıda anlatılmıştır.

Vajinal Akıntılar

Ergenlik çağından sonra başlayan vajinal akıntılar en sık rastlanan kadın hastalıkları içerisinde yer almaktadır. Fizyolojik nedenler ile görülen vajinal akıntılar, başka hastalıklar nedeni ile de ortaya çıkar.

Fizyolojik nedenler dışında mantar gibi enfeksiyonlar nedeni ile de vajinal akıntılar meydana gelmektedir. Meydana gelen akıntıların kokusu kötü olmaktadır.

Ayrıca süt kesiği görünümde olan akıntılar koyu renkli olmaktadır ve kaşıntı ile kendini belli etmektedir. Akıntılara neden olan sorunlar tedavi edilmez ise, ileriki zamanlarda daha ciddi sorunlar meydana gelir.

Vajinal Akıntı Nedir?

Kadınların ergenlik dönemine girmesi ile birlikte, hiç bir sorun olmadan, ahim ağzından gelen akıntılara vajinal akıntı denilmektedir. Üreme çağına gelen her kadının akıntısı olması normaldir. Kadınlık hormonu nedeni ile akan bu akıntılar, belirli dönemlerde artış göstermektedir.

Genellikle adet dönemi öncesinde ve adet dönemi sonrasında görülmektedir. Bu akıntılar, renksiz, kokusuz, koyu kıvamlı, yapışkan, bazen az bazen yoğun olsa da kaşıntıya neden olmazlar. Vücut fonksiyonlarını temizlemek ve vajinayı korumak için oluşan bu akıntılar normal olarak kabul edilmektedir. Kokulu, peynirimsi, köpüklü, kanlı, sarı yeşil renkte olan akıntılar normal kabul edilmemekte, patolojik olarak kabul edilmektedir.

Vajinal Akıntı Neden Olur?

Normal akıntıların dışındaki, anormal olan akıntıların birçok nedeni olabilir. Akıntıların çoğu nedenleri zararsız olsa da, rahatsız eden, enfeksiyonlar da olabilir.

Vajende bulunan yararlı bakterilerin doğal dengesinin bozulması ile enfeksiyon oluşmaktadır. Anormal vajinal akıntı, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların da habercisi olabilmektedir. Rahim ağzı kanseri akıntının fazlalığına sebep olabilmektedir.

Bel soğukluğu, mantar enfeksiyonu anormal akıntılara sebep olabilmektedir. Vajinit, gebelik, genital siğiller, HPV enfeksiyonu, herpes gibi enfeksiyonlar akıntılara sebep olmaktadır. Rahatsız edici akıntı durumlarında, kadın hastalıkları uzmanına danışarak muayene olabilirsiniz.

Akıntı Çeşitleri

Çok kaşıntı veren, sulu ve beyaz renkteki vajinal akıntıların nedeni pamukçuklar olarak belirtilmektedir. Yoğun kaşıntı, ağrı, peynirimsi bir görüntüsü olan bu mantar enfeksiyonu sıklıkla görülmektedir. İlaçla tedavi edilmektedir.

Gri ya da beyaz renkli vajinal akıntılar, balık kokulu ama kaşıntı vermeyen tarzda olan akıntılardır. Eğer cinsel ilişki sonrasında bu akıntılardan şikayetçi olursanız, bakteriyel vajinozis olması muhtemeldir. Yeşil, sarı ve köpüklü olan vajinal akıntılar, ağrılı ve kaşıntılı olmaktadır.

Böyle akıntılara parazitler sebep olmaktadır ve tedavisi kolaydır. Ağrılı ve kanamalı akıntılar da ise, idrar sırasında ağrı ve cinsel ilişkiden sonra kanama görülüyorsa, bu sebepler doktora başvurmanızı gerektirmektedir. Ya da genital bölgede ağrılı kırmızı kabarcıklar varsa, yaralar varsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

Akıntı Tedavisi Nasıl Olur?

Doktorunuzun önerdiği ilaç ya da kremleri düzenli kullandığınız takdirde, akıntıları önlemiş olursunuz. Cinsel yolla geçen akıntılar da eşin de tedavi olması gerekmektedir. Akıntı tedavisi, antibiyotik, jel kremler ya da koruyucu tedavi yöntemleri ile 3 ya da 6 ay arasında düzelme görülmektedir.

sık rastlanan kadın hastalıkları
sık rastlanan kadın hastalıkları, hormonal bozukluklar, polikistik over sendromu

Adet Düzensizliği

Kadın hastalıklarının biri de adet düzensizlikleridir. Normal olarak bir kadının her ay düzenli olarak adet görmesi gerekir. Beyinden salgılanan hormonların yumurtaları uyarması ile yumurta hücreleri büyümeye başlar. Büyüyen yumurta hücreleri, progesteron ile östrojen hormonlarını üretmektedir.

Üretilen bu hormonların etkisi ile rahim içerisindeki doku kalınlaşır ve gebelik gibi bir durum yoksa kalınlaşan doku kanama ile kendini dışarı atar.

Adet düzeni farklı nedenlere bağlı olarak bozulabilmektedir. Hormonal nedenler ile bozulan adet düzenleri için doğum kontrol hapı önerilir. Ancak adet düzensizliği başka bir neden ile gerçekleşiyor ise nedene göre cerrahi müdahale şarttır.

Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları; Cinsel Fonksiyon Bozuklukları

Toplumda çok fazla konuşulmayan cinsel fonksiyon bozuklukları, genellikle ağrı ile kendini göstermektedir. Doktorlar incelemesi sırasında, hastanın cinsel birliktelik esnasında yaşadığı ağrılı durumlar inceler.

Bu duruma neden olan yara ya da diğer sebepler araştırılıp en uygun tedavi yöntemine göre çözüm bulur.

Pelvik Ağrılar

Miyomlara bağlı olarak oluşan pelvik ağrılar, en sık görülen sorunlardan biridir. Kadınlarda rahim duvarında görülen ve genelde iyi huylu olan tümörler pelvik ağrılara neden olmaktadır. Genelde iyi huylu tümörlerde tedaviye gerek duyulmamaktadır. Ancak idrar torbası ya da makata baskı uygulandığı durumlarda cerrahi müdahale yapılabilmektedir.

Sık Rastlanan Kadın Hastalıkları Nelerdir?

 

Cinsel ilişki sonrası yaşanan pelvik ağrıya kötü kokulu Vajinal akıntı, rahim ağzındaki kansere yol açabileceği gibi enfeksiyona bağlı akıntılar, adet düzensizlikleri idrar yolu enfesksiyonu, hormonal bozukluklar sık görülen  riski ile jinekolojik muayene doktorlar tarafından hormonal bozukluk olan kadınlar adet görmeye kadar tüm bunlar göz ardı edilmeden incelenmesini önderiyorlar.

Ayrıca Erkek tipi Cinsel fonksiyon bozuklukları, polikistik over sendromu üreme çağında ortaya çıkan ve rahim ağzı kanseri ile birlikte doğuma kadar özellikle tüp bebek mecburiyeti olan kadınlarda büyük problemlere yol açabileceği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu