Down Sendromlu Çocukların Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Down Sendromlu Çocukların Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Down Sendromlu çocukların eğitimi çok önemlidir.
Kormozomal bir hastalık olan down sendromu nedir ve ne gibi sonuçlar doğurur soruları, anne adaylarının en çok merak ettiği konulardandır. Türkiye’de farkındalık yaratılmaya çalışılan konulardan biridir.
Down sendromu, tüm Dünyada en çok görülen rahatsızlıklardan biridir. Down sendromu kesinlikle bir hastalık değildir, genetik anlamda görülen bir farklılıktır. Genetik düzensizlik nedeni ile insanların 21. Kromozom çiftinde bir tane kromozomun fazla olması sonucunda meydana gelen genetik farklılıktır.
Down sendromunda ülke, millet ve statü farkı yoktur. Erken dönemde yapılacak olan destek sayesinde toplum ile birleştirilebilmektedirler. Down sendromlu bir çocuğun fiziksel görünümü, diğer çocukların fiziksel görünümünden biraz farklı olabilmektedir. Ayrıca bazı rahatsızlıklarının da olması mümkündür.
Down sendromunun temel kaynağı anne ya da baba değildir. Ayrıca hamilelik öncesi ya da sonrasında olan hiçbir şey down sendromuna neden olmamaktadır. Bir kere down sendromlu doğum yaptıktan sonra, diğer doğumda da bu durumun yaşanıp yaşanmayacağını merak eden birçok aile vardır.
Diğer doğumda bu farklılığın görülme oranı %1’in altındadır. Bu durum anne ile babanın yaşına bağlı olan bir durum değildir. Belirli bir sebebi olmayan bu farklılığa sahip olan 6 milyon civarında Türk bulunmaktadır.
Down Sendromu Belirtileri
Düşük kas nedeni ile görülen sarkmalar
Basık ve küçük burun ile düz yüz profili
Gözlerin hem aşağıya hem de yukarıya kayması
Birinci ile ikinci ayak parmakları arasında oluşan büyük boşluk
Dili daha büyük göstermekte olan çok küçük ağız yapısı
Küçük parmaklı olan geniş eller
Seçe parmağın iç tarafa kıvrılması
Ortalamanın altında kilo ve boy ile doğma
Avuç içinde tek bir kırışıklık
Down sendromlu çocuklarda eğitim çok önemlidir. Çünkü down sendromunun bir tedavisi yoktur. Yalnızca sürekli ve düzenli eğitim ile çocuğun toplum içine alışması ve girmesi sağlanmaktadır. Başka bir sorunu olmayan down sendromlu çocuklar 2 – 3 yaşlarında yürümektedir. Bu durumdaki çocukların zihinsel gelişimi, 2 – 7 yaş aralığındaki çocuklar gibidir.
Yürüdükten 1 – 2 yıl sonra konuşmaya başlarlar. Eğitimin sürekli devam etmesi sayesinde çevreleri ile büyük bir uyum yakalanmaktadır. Bu da eğitimin önemini vurgulamaktadır. Bebekleri Güçlendiren Eğzersizler ile ilgili yazımızç