Ana1
Ana SayfaBebeklik

Doğumdan Sonra Annenin Psikolojisi

Doğumdan Sonra Annenin Psikolojisi

Hamilelik dönemi annelerde ruhsal ve fiziksel değişimler meydana gelir. Hormonal farklılıklar annenin psikolojisini etkileyebilir ve bu süreç doğum sonrası da devam edebilir. Hamilelik döneminin bitimi ile eve gelen anne ve çocuk için artık yeni bir dönem başlamaktadır. Eve yeni bir bireyin katılması ile mutlulukla beraber, uykusuz geceler ve stresli günler de gelmiştir. Bu dönemde anneler bazı zihinsel ve duygusal değişimler de yaşayabilir. Doğumdan sonra ilk haftalar da, iştah problemleri, mutsuzluk, ağlama, sevinç, heyecan gibi duygu karmaşası yaşayabilirler. Bu değişimler bazı kadınlarda kısa sürerken bazı kadınlarda uzun sürmektedir. Hormon değişimleri her kadında farklılıklar göstermektedir. Doğumdan sonra, fiziksel ve duygusal değişimler yaşayan kadınlar, bebekle yaşamaya alışmanın dışında, eşlerinden uzaklaşabilir ve çeşitli sorunlar yaşayabilirler. Doğumdan sonra, anne ve çocuk arasında yaşananlar, annelik içgüdüsü cinsellik ve eşin önüne geçmektedir. Bu geçici bir dönem olmakla beraber, eşler anlayışlı davranırsa, kadınlar bu durumu daha rahat atlatacaklardır.

Doğumdan Sonra Anne Psikolojisinde Sorunların Türleri

Doğumdan sonra annenin psikolojisinde 3 tür sorun yaşanabilir. Bunlar doğum sonrası depresyonu, annelik melankolisi, doğum sonrası psikozdur. Geçici bir dönem olmasına rağmen bir uzman tarafından yardım alınmalıdır. Doğum sonrası depresyon kadınların bir kısmında görülmektedir. 4 ya da 6 hafta sürmektedir. Hormonal değişimler, stres, bebeğe karşı aşırı sorumluluk duygusu tetikleyebilir. Eşler arası anlaşmazlıklar, halsizlik, isteksizlik, sinirlilik ve unutkanlık belirtileridir. Annelik melankolisi ise, kadınların %85’inde görülebilmektedir. Doğumu takip eden ilk haftadan sonra belirtileri başlayabilir. Belirtileri ise, uykusuzluk, ağlamak baş ağrıları, sinirlilik, halsizlik görülebilir. Kısa bir zaman sonra kendiliğinden geçer. Doğum sonrası psikoz, ciddi bir psikolojik hastalıktır. Doğumdan sonraki bir kaç gün içerisinde ya da 3 hafta sonra belirtileri ortaya çıkabilir.  Belirtileri, halüsinasyon, düşünce bozukluğu görülebilir. Anne bebeğe karşı takıntılı olabilir. Bu durumlarda acil müdahale edilmelidir. Anne sağlık açısından iyi olmalıdır ki bebeğine bakabilsin. Bebeğin sağlık durumu için annenin iyi bir psikolojide olması gerekmektedir.

Doğum Sonrası İçin Yapılabilecekler

Doğum sonrası görülebilen rahatsızlıklar geçici olmakla beraber her kadında görülmektedir. Bu aşamada anlayışlı ve sabırlı eşlere iş düşmektedir. Anneler kendini fazla yormamalı, uykuyu iyi almalıdır. Eşler bu konuda annelere yardımcı olmalı, annelerin uyuması için bazı zamanlarda yardımcı olmalıdır. Bebek uyuduğu zaman anne de uyumalıdır. Bebek bakımı konusunda akraba ya da arkadaşlardan yardım alınmalıdır. Emzirme döneminde beslenmeye dikkat edilmelidir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu