Ana1
Ana Sayfa

Diyet Hakkında Yanlış Bilinenler

Diyet Hakkında Yanlış Bilinenler

Diyet, vücuda alınan gıdaları ve beslenmeyi düzene sokarak, hiçbir besinden gereksiz kesinti yapmadan, bütün besinlerin içerdikleri kalori miktarlarına göre dengeli bir biçimde, günlük olarak alınması gereken miktarın belli bir program dahilinde ve bu kurala uygun olarak alınmasıdır. Çoğu zaman “aç kalmak” ve “diyet” birbiriyle karıştırılsa ve her ne kadar diyet, “yiyeceklerden uzak durmak” olarak algılansa da, düzenli beslenmenin adıdır diyet.

Doğru Diyet Nasıl Belirlenir?

Günümüzde diyet, doğru olduğu sanılan yanlış bilgilerle birlikte insanların korkulu rüyası olmuş ve yanlış beslenmeyi de beraberinde getirmiştir. Diyet, her insanın kilosuna, hareketliliğine, metabolizma hızına ve sağlığına göre değişip buna göre belirlenir. Diyet, kişiye özeldir ve bir uzman doktor tarafından her insanın kendi vücuduna ve metabolizmasına uygun ölçütlerde verilmelidir. Doktor kontrolünde olmadan yapılan, internetten alınıp, güvenilir ve kişiye özel olmayan diyet asla yapılmamalıdır.

Diyet Hakkında Yanlış Bilinenler

Diyet konusunda insanlar tarafından doğru bilinen bazı yanlışlar vardır. Bunların başında diyetin aç kalmak ve yağ tüketmemek olduğu gelir. Bunun tam aksine diyet, az az, sık sık, bütün besinlerden yeterli miktarda alarak, aç kalmadan, porsiyon küçülterek ve az kalorili yemek yemedir. Diyet yaparken alınan kalori miktarı baz alınır ve düzenlemeler buna uygun olarak yapılır. Az az ve sık sık yemek yeme esas alınarak, metabolizmayı hızlandırmak amaçlanır. Yani, günde 1 veya 2 öğün yemek yiyip diğer vakitlerde aç kalmak kesinlikle doğru olmamakla birlikte, vücutta yağ tutulumunu artırarak, kişiyi daha çok kilo almaya sürükler. Ve kilo vermeyi her seferinde biraz daha zorlaştırır.

Vücut bunu kendine bir tehtit olarak algılar ve kişi kendini aç bıraktığı için, vücuda alınan her besini depolama yoluna giderek yağlanmayı artırır. Bu doğru değildir. Diyet yaparken öğün 3 ana 3 ara olmak üzere 6’ya bölünmeli ve bu sayede metabolizma sürekli çalışır vaziyette tutulmalıdır. Yağ yakımı ancak bununla mümkündür. Alınan kalori miktarı kontrol edilip düzenli aralıklarla, az ama sık bir şekilde yemek yiyip yeterli miktarda su tüketerek kısa sürede kilo vermek mümkündür. Diyet yaparken asla pes edilmemeli, azimli ve sabırlı olunmalıdır.
Bunun yanı sıra kişinin kendine her şeyi yasaklaması da doğru değildir.  Kişi 15 günde veya kilo durumuna göre ayda bir kendine ödül verme ve motivasyon amaçlı istediği yiyeceği yiyebilir. Bu ödül aşırıya kaçmamalı, ya da “diyetim nasıl olsa bozuldu” diyip diyet bırakılmamalıdır. O öğünde alınan fazla kalori, bir sonraki öğünde azaltılarak dengelenmelidir. Ve böylece diyet korunmuş olur.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu