Dikkat!!! Yeni Bir Salgın Var Uyuz Hastalığı
Korona sonrası bir de uyuz salgını başladı. Peki Uyuz nedir ?
DİKKAT!!! YENİ BİR SALGIN VAR UYUZ HASTALIĞI
Uyuz nedir?
Uyuz hastalığı, bir böceğin sebep olduğu bir cilt hastalığıdır. Kişide kaşıntı ile başlayan hastalık, ileriki aşamalarda deride dökülmeler ve yaralara doğru, aşama aşama artış göstermektedir. Toplamda kaşıntı hastalığı olarak da bilinir.
Son birkaç yıldır toplumda pek duyulmasa da yeni bir salgın var. Uyuz adını duyunca, kimse kendine Konduramıyor, uyuzla ilgili toplumda yıllardır espriler yapılmış yer yer dalga geçtik. Güldük , eğlendik bunlardan bazıları, uyuzluk yapma, uyuz musun sen, boş boş gezeceğine uyuz olup tatlı Kaşınmak daha iyidir gibi…Ama iş ciddileşti yazacaklarım keşke espri olsaydı.
Sağlık Bakanlığı Uyuz hakkında uyarılarda bulundu. Bu salgına karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti, çevrenizde olanlar vardır; ama insanlar çekiniyor.
Hem bulaşıcı hem de kötü bir algı oluşturuyor toplumda, korana yetmedi, bir de uyuz mu başladı. Maalesef ve hızla ilerliyor. Ne yazık ki bu hastalığa yakalandıktan sonra anlıyorsunuz, adı konulmamış bir salgın var.
Uyuz nasıl bulaşır?
Uyuz hastalığına neden olan bir böcek, bu böcekten hastalık ismini almıştır. Bu böcek bit, pire gibi insanın derisinin altına nüfuz ediyor. Bit, pireyi görebilirken, bu böceği göremiyoruz ve deride kanallar oluşturuyor.
Bu böcek, bulaşınca hemen kaşınmıyorsunuz, on dört günlük kuluçka evresi var. Bu süre bazen uzar, bazen de daha kısa sürebilir.
Kişiden kişiye değişkenlik gösteriyor, sonra hafiften tatlı bir kaşıntı özellikle kasık bölgeleri, vücudun diğer bölgelerine yavaş yavaş sıçrıyor. Kalçalar, göbek bölgesi, sırt, kolların üst kısmı ve ardından kaşı kaşı bitmez. Zamanla o kadar kaşınıyor ki kaşınan bölgeler yırtma noktasını geliyorsunuz.
Çoğu zaman kanatıyorsunuz. Gün içerisinde pek rahatsız etmiyor. Özellikle geceleri çok rahatsızlık verici, tam uyuyacaksınız başlıyor kaşınmaya, ya da gece uykudan uyandıran kaşıntılar.
Uyuz belirtileri nelerdir?
O kadar kaşınıyor ki bazen, uyku falan kalmıyor. Uyuzda kaşıntıyla birlikte en büyük belirti, deri dökülmesi. Deriler, kaşıma esnasında pul pul dökülüyor. Uyuz böceklerinin uyuz akarının insan derisinde yaşadığı sivilce benzeri bir akarın derini içine yerleştiği ve o deri altında yaşadığı belirtiliyor.
Çünkü bu böcek derinin altına tüneller açıyor ve buralara yerleşiyor. sekiz bacaklı olan bu böcek dişlerini derinin altına daldırarak yumurtalarını buraya bırakıyor, sadece deriyi kullanmıyor, tüm eşyalarda belli bir zaman yaşayabiliyor. Yatağınız, yastığınız, çarşafınız, aklınıza gelen tüm eşyalar… Kaşıntı bir süre sonra giderek artmaya başlıyor. Bu durum yavaş yavaş ağır bir hal almaya başlıyor.
Vücutta yaralar oluşmaya başlıyor. Peki hastalığa yakalandığınızı nasıl anlarız; ancak doktora giderek öğrenebilirsiniz. Cildiye doktoruna başvurarak, bu hastalığa tanı koyabilir.
Kaşınıyorsanız hemen paniğe kapılmayın. Belki alerjik bir durum yaşıyor olabilirsiniz, siz zaman geçirmeden hızlıca hastaneye gidip durumu öğrenmelisiniz.
Uyuz nasıl teşhis edilir?
Biraz zahmet çekip web sitelerine karıştırırsanız da ya da YouTube’daki videolara göz attığınızda vakaların bayağı ağır olduğunu ve giderek arttığını görebilirsiniz. Bazı hastaların birkaç kez hastaneye gittikten sonra ancak uyuz olduğunun anlaşılabildiği söyleniyor. Hekimlere göre ailede bir kişi uyuz olursa diğerleri de tedavi görmeleri gerekiyor. Çünkü kullandığınız, her şey bir risk, özel kullanım eşyaları….
Hastalığı yakalanma riskini artıran durumlar, el sıkışmak, sarılmak ya da beraber uyumak, uyuzun geçmesi için yeterli olabilir. Dışarıda bulaşma yolu ise daha çeşitli yolları var ve saldırının nereden geleceğini tahmin etmek hayli zor.
Örneğin otobüsle ya da metroda seyahat etmeniz halinde uyuzlu bir kişiyle aynı koltukta oturursanız, geçmiş olsun ya da alışveriş mağazasında uyuzlu kişiyle aynı kıyafeti kullandıysanız değişim için aynı yeri kullandıysanız uyuza yakalanma riskiniz oldukça yüksek, yani çok kolay yolla bulaşabiliyor ve bulaşıcı yolu adını sayamayacağımız kadar hayli fazla…
Çocuğunuz varsa ve okula devam ediyorsa, yine büyük bir risk taşıyorsunuz, çocuklara daha çabuk bulaşabiliyor. Çocuklar temaslı oyunları çok sevdikleri için uyarılarda pek dikkate almıyorlar. Kreşlerde ortak kullanılan battaniyeler, çarşaflar, yastıklar düzenli yıkanmazsa, ardından bir gün özel bir odada bekletilmesi, Allah korusun herkese bulaşabilir.
Bu böcek kolay ölen bir böcek de değil İnsan vücudunda rahatlıkla yaşayabiliyor. Kıyafetinizi her gün değiştirmelisiniz, kıyafetleri çarşafları nevresimi en az 60 derecede yıkamalı ve ütüleyip üzgün bir yerde bekletmelisiniz.
Uyuz nasıl tedavi edilebiliriz?
Uzmanlar Özellikle bu konuda uyarıyor ve ancak uyuz böceğinin bu şekilde öldüğünü söylüyor. Genelde toplumda uyuzun hayvanlardan geçtiğine dair bir kanı var. Hekimlere göre hayvanlarda görülen uyuz insana bulaşmıyor, yani bana kediden geçti köpeğimden geçti diyerek öyle kurtulamazsınız.
Hayvandaki uyuz böceği farklı, yine bazı uzmanlara göre bu böcek insana geçse de ürüyemiyor ve çoğalamıyor. Bir süre sonra ölüyor, İnsandaki uyuz böceği belli bir bölgede yaşayabileceği gibi, vücudun tüm bölgesinde de yaşamını sürdürebilir. Şiddetli kaşıntı, Ama genel olarak kasıklar Bel bölgesi göbek bölgesi kalça ve baldırlar, koltuk altı bölgesi üremeler ve gelişmeleri için ideal bölgeler olarak Uzmanlar bildiriyor.
Yine uzmanlara göre şu an yaygın olan uyuz vakalarındaki uyuz böceğini mutasyona uğradığı ve kolay kolay ölmediğini belirtiyorlar. Gerçekten de bu hastalıktan baya muzdarip olan insanlar etrafımda var. Bir yılı aşkındır, hastalıktan kurtulamıyorlar, ne yazık ki verilen ilaçlar da pek fayda sağlamıyor.
Piyasada uyuz ilaçları bulmak pekte mümkün olmuyor. Daha doğrusu uyuz salgınına karşı hazırlıksız yakalandık ve bu salgın hızla ilerliyor hekimler uyuz vakaların arkasında göçmenlerin olabileceği üzerinde duruyorlar.
Uyuz hastalığı kendi kendine geçen bir hastalık değil, mutlaka tedavi olmalısınız. İlaçlar losyonlar kullanmalısınız, uyuz böceği vücudu terk etmiyor. Kremler ve losyonlar bazen böceği öldürmek için yetersiz kalabiliyorlar.
İlaçların etkili olup olmadığını kısa sürede anlamak da mümkün değil, böcek ölse bile kaşıntı bir süre devam edebilir. Bu yüzden ilaçları kullandıktan sonra belirtiler hala devam edebilir. hemen endişelenmeyin doktorunuza irtibat halinde olun.
Bir de uyuz tedavisinde kocakarı ilaçları dediğimiz yöntemler kullanılan ilaca ait ve bu yöntemlerin iyi geldiğini söyleyenler bir hayli fazla ve bu yolla kurtulanlar mevcut. Yakın temas ve aile bireyleri uzak kalması lazım ayrıca; Kükürtlü kremler ve vazelinler de kullanılıyor tedavide bu kremlerin kokusu oldukça ağır ve üç gün bu kremleri kullanmalısınız. Bu da demek oluyor ki toplum içine çıkmamalısınız, yalnızca sizin değil, tüm ailenin kullanması gerekiyor sizin böcekten kurtulmanız yetmiyor.
Uyuzdan nasıl korunabiliriz?
Etrafınızdaki kişilerde tedavi olması gerekli, tekrardan uyuz olabilirsiniz. Yine tedavi olarak beyaz sirkenin de kaşıntıları azalttığı, kükürtlü sabunun kaşıntıları azaltma yönünde etkiler olduğu söyleniyor.
Tabii bunların bilimsel doğrulanmış bir yanı yok. Size kalmış, tamamen kullanıp kullanmamak. Tedavi edilmelidir.
Sağlık hizmetlerinde Siz de bu hastalıktan muzdarip olmak istemiyorsanız. Uyuzlu kişilerden uzak durun, kesinlikle ortak eşyalar kullanmayın. Yatak takımları değişsin, Eğer ortak eşya kullanıyorsanız en az 60 C derece yıkayıp öyle kullanın ve bir süre bekletin. Evi iyice havalandırın, sık sık süpürün, bu böcek bol bol yumurtluyor.
Günlük rutin olarak çarşafları nevresimleri, kıyafetlerinizi değiştirin ailede Bir kişi yakalanırsa ailecek kontrole gitmeyi unutmayın ve önlem alın. Lütfen uyuz bana bulaşmaz demeyin hassas olun. Bu böceğin pislikle alakası yok, bildiğiniz bulaşıcı bir salgın bu sebeple mutlak uyarılara uyun. Sağlıcakla kalın.