Ana1
BebeklikÇocukluk

Çocuklarda Kulak İltihaplarının Nedenleri

Çocuklarda Kulak İltihaplarının Nedenleri

6 aylık ve 3 yaş arasındaki çocukların yakalandığı orta kulak iltihabı, genel olarak ilkbahar ve kış aylarında kendini göstermektedir. Zaman içerisinde üst solunum yolu enfeksiyonu bunu takip eder. Belirtileri arasında burun akıntısı ve öksürük gibi durumlar bulunmaktadır ve çocukların bu rahatsızlıktan uzak durması için en önemli etken ilk 6 ay süresince anne sütünden yararlanılmasıdır.

Ayrıca çocukların sigaradan mutlaka uzak tutulması büyük bir önem taşımaktadır. Kulak iltihabı genel olarak burun ve boğaz boşluğunda bulunan bakteri ya da virüslerin östaki kanalı aracılığıyla orta kulağa ulaşmasından meydana gelmektedir. Özellikle östaki kanalının çocuklarda daha kısa ve düz bulunduğundan dolayı kulak iltihabına daha fazla yakalanmaktadırlar. Bu hastalık neticesinde östaki bölümünde ödem, yani şişlik oluşur ve biberonla besleme ya da bebeğin sigara içilen bir ortama maruz kalması, bebeklerde ve çocuklarda kulak iltihabına yakalanma ihtimalini yükseltmektedir.

Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Kendini anlatabilen çocuklar kulak iltihabını yaşadığı ağrı ile anlatırken bebekler ise bir takım huzursuzluklar yaşar ve özellikle de kulaklarını çekiştirirler. Ayrıca çiğneme ve emme rahatsızlığın belirtileri arasında yer alırken zaman içerisinde bu durum iştahsızlık ve uykusuzluk olarak da kendini göstermeye başlar. Eğer kulak zarında bir delinme meydana gelirse, kulakta iltihapla birlikte kanlı bir akıntı ortaya çıkabilir.

Gece kusma, bulantı ve baş dönmesi ile birlikte işitme kaybı da meydana gelmektedir. Artı olarak burun akıntısı ve öksürük de belirtileri arasında yer almaktadır.

Kulak iltihabı nedenleri
Kulak iltihabı nedenleri

Kulak İltihabının Tedavisi Nedir?

Öncelikle bunun için alanında uzman bir doktora başvurulmalı ve durumun ne vaziyete geldiği tespit edilmelidir. Enfeksiyonun ciddiyeti ile birlikte tespit ve çocuğun ne gibi bir sıklıkta kulak iltihabına yakalandığı, çocuğun yaşı ve enfeksiyon süresi ile birlikte özellikle işitme kaybının olup olmadığına dair belirtiler gün yüzüne çıkarılmalıdır.

Daha sonra doktor tavsiyesi bünyesinde burun damlası, birtakım antibiyotikler ve ağrı kesiciler ile kulak iltihabı nedenleri adına bazı durumlarda kulak zarının delinerek içerisinde biriken iltihabın çıkarılması gibi uygulamalar gerçekleştirilmektedir. Bebekleri ve çocukları kulak iltihabından korumak için ise yapılması gereken önemli iki şeyden biri ilk 6 ay boyunca anne sütü verilmesi ve çocukların mutlaka sigaralı alanlardan uzak tutulmasıdır.

Bademcik ve Yutak İltihapları Yazımız için Tıklayınız…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu