Ana1
Çocukluk

Çocuklarda Kelebek Hastalığı Nedir?

Çocuklarda Kelebek Hastalığı Nedir?

Kelebek Hastalığı

Çocuk hastalığı denilen ve diğer adı Epidermolysis Bullosa olan kelebek hastalığı nedir ve nasıl tedavi edilir gibi sorular bütün anne babaların merak ettiği konulardır. İçi su dolu kabarcıklar halinde meydana gelen kelebek hastalığında, deri çok hassas olduğu için ufak bir temas halinde kabarcıklar oluşmaktadır.

Cildin bütünlüğünü bozan çocuklarda kelebek hastalığı, yalnızca cildin dış yüzeyinde kabacık oluşturmaz. Yemek borusunda, ağız içinde, solunum yollarında, bağırsaklarda ve midede kabarcıklar görülebilmektedir. Kelebek hastalığı sistemik hastalıklardan biridir. Türkiye’de de çok sık görülen kelebek hastalığı, derileri deri altına bağlamaya yarayan yapıları oluşturan lifler içerisindeki maddelerin bazılarının eksik olmasına bağlı olarak meydana gelmektedir. Kelebek hastalığının 3 farklı türü vardır:

Epidermolozis simpleks: Görülme sıklığı 1 milyon doğumda 6 – 30 arasında değişmektedir. Bu türde deri ayrışması daha yüzeyseldir.

Jonksiyonel epidermolozis bülloza: Bu hastalık türünde deri ayrışması üst deri ve alt derinin birleşme noktalarında meydana gelmektedir.

Distrofik epidermolozis bülloza: Resesif ve Dominant olmak üzere iki şekilde görülmektedir. Dominant formda görülen belirtiler daha hafiftir. Bu tür hastalıkta oluşan yaralar derindir ve iz bırakır.

kelebek hastalığı nedir
kelebek hastalığı nedir

Kelebek Hastalığının Belirtileri

Kelebek hastalığının belirtileri hastalığın türüne göre değişmektedir. Çocukların herhangi bir yerine dokunma ile bile yaraya dönüşebilen büller oluşabilmektedir. Çocuklara yapılacak olan ufak bir temas bile ciddi yaralara neden olmaktadır. Hastalığın genel belirtileri şunlardır:

Ayak bileği, eller ve dirseklerde eklem ağrısı ve eklem iltihabı,
Yüksek ateş,
Yorgunluk hissi,
Çok hızlı kilo verme,
Belirli alanlarda kelebek görüntüsüne benzeyen kırmızı kabarcıklar,
Vücudun belirli alanlarına görülen pullanmalar,
Saçlarda dökülme,
Güneş ışığına karşı hassasiyet oluşması,
Baygınlık,
Baş ağısı,
Göğüs ağrısı,
Karın zarı, kalp, akciğer ve böbrekte iltihap,
Kusma,
Karın ağrısı,
Bulantı.
Kelebek Hastalığının Tedavisi

Hastalığın tedavisi türüne göre değişmektedir. Hafif derecede geçirilen hastalığın tedavisi kısa sürmektedir. Oluşan kabarcıklar ile iltihaplar giderilmeye çalışılmaktadır. Ağır derecede geçirilen kelebek hastalığı için psikolojik destek de verilmektedir. Kesin bir tedavi yöntemi olmayan kelebek hastalığı, bazı çocuklarda hastalığın ilerlemesi nedeni ile ölüme de yol açabilmektedir. Bu nedenle hastalığın ciddiye alınması gerekir.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu