Ana1
BebeklikÇocukluk

Çocuklarda Görülen Havale Çeşitleri Nelerdir?

Çocuklarda Görülen Havale Çeşitleri Nelerdir?

HAVALE VE ÇEŞİTLERİ

Son dönemlerde en sık karşılaşılan sorulardan biri havale nedir sorusudur. Özellikle küçük çocuk sahibi aileler bu sorun ile sık sık karşılaşmaktadır. Havale beyinin kendi işlev problemi sonucunda ortaya çıkan bir durumdur. Her yaşta görülebilen havale, özellikle de küçük yaşta daha sık görülmektedir.

Çocukların yaşları ne kadar küçük ise, beyinleri de o kadar havale geçirmeye yakındır. Havale bir beyin rahatsızlığıdır. Bu nedenle beynin işlev yaptığı bölgeye göre çocuklarda görülen havale çeşitleri değişmektedir. Bazı havaleler bükülme, kasılma, titreme tarzında hareketler ile ortaya çıkmaktadır.

Havale denilen nöbet geçirme olayı iki türlüdür. Bunlardan ilki, belirli bir nedene bağlı olarak gelişen tetiklenen nöbettir. Diğer türü ise herhangi bir neden olmadan gelişen soğuk havaledir. İlk grupta belirli bir nedene bağlı olarak gelişen tetiklenen havalelerdir.

Ateşli olarak görülen havaleler, 6 ay ile 6 yaş grubundaki çocuklarda çok sık görülür. 6 yaş sonrasında da görülmesi çok nadirdir. Bu havaleyi tetikleyen temel neden ateştir. Ateşin seviyesinden çok bir anda yükselmesi etki etmektedir. Ateş dışında zehirlenme, geçici ilaçların kullanımı, menenjit ya da travma gibi durumlarda havaleye neden olmaktadır.

Çoğu havale uyarı vermeden aniden olmaktadır. Ancak nadiren bazı belirtiler ile gelen havaleler de vardır. Bu belirtiler kişiye göre değişmektedir. Yeni doğan bebekler ayaklarını bisiklet çevirir gibi çevirirler. Kollarını ise kürek gibi açarlar. Bunlar çocuklarda havale belirtisi olacağı için iyice dikkat edilmelidir.

İleri seviyedeki havalelerde görme problemi de ortaya çıkmaktadır. Olmayan bir şeyi varmış gibi görmek de nadir olarak yaşanmaktadır. Çocukların teni aniden sararır ve bilinç kaybı yaşanır. Gözler döner ve çocuk sesli bir şekilde nefes alır.

Havale Durumunda Müdahale

Havale çeşitlerine göre süresi de değişmektedir. Havale durumunda ilk yapılacak müdahale ailelerden gelmektedir. Çocuğun ağız yoluna bakılır ve nefes alıp almadığı kontrol edilir. Eğer ağız kenarlarında morarma var ise solunum hareketlerinde bir sıkıntı olduğu anlaşılır.
Solunum yollarının açık tutulması yaşam için önemlidir. Çocuk hızlı bir şekilde sağ tarafına yatırılmalıdır. Kusması sağlanmaya çalışılır. Ancak hemen doktor ya da ambulans ile iletişime geçilerek destek alınmalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu