Ana1
Çocukluk

Çocuklarda Geç Konuşma Nedenleri

Çocuklarda Geç Konuşma Nedenleri

            Çocuklarda geç konuşma, yaşıtlarına göre konuşma becerisi olarak geride kalma veya konuşma bozukluğu yaşama şeklindedir. Aslında her çocuk özeldir ve fiziksel olarak farklı gelişim gösterirken yetenek ve beceri olarak ta farklıdır. Geç konuşma nedenleri arasında ilk tespit edilen neden genetik faktörlerdir. Anne veya babası da geç konuşan bir çocuğun konuşmaya yaşıtları ile aynı dönemde değil de daha geç başlaması normaldir.

Çocuklarda geç konuşmanın birçok nedeni bulunuyor

Geç konuşmaya başlayan çocuklar incelendiğinde geç konuşma nedenleri arasında kulak burun boğaz kaynaklı konuşamama nedenleri tespit edilmiştir. İşitme yeteneği az olan yani duyma sorunu yaşayan bir çocuktan yaşıtları ile aynı dönemde konuşması beklenemez. Halen konuşamayan çocukların ilk etapta bir kulak burun boğaz uzmanına gösterilmesi gerekir.

Hangi durumlarda şüphelenilmeli?

6-12 ay arası bebekler tek heceli seslerle konuşmayı becerirler. 12 aylık bir bebek tek kelimelik cevaplarla konuşmalara katılır. 12-16 aylar arasında 1-2 kelimelik konuşmalar yapabilir. 2 yaşını tamamladığında 5-10 kelime arası kelime bilgisine sahiptir. 24-36 ay arası 2-3 kelimelik cümleler kurulmaya başlanır. 3 yaşından sonra çocuğun söylediği kelimeler karşı tarafın rahat anlayacağı türdendir. 4-5 yaşında kendini ifade edebilir ve 7 yaşına geldiğinde olayları anlatıp yorumlayabilir. Konuşma ve dil gelişimi bakımından dönemsel yetileri gösteremeyen çocuklar için sağlık kontrollerinin yapılması ve psikolojik bir sorun olup olmadığının araştırılması gerekir.

Çocuklar neden geç konuşur?

Genetik olarak ebeveynler de geç konuşmuştur.
Kulak burun boğaz sorunları vardır.
Prematüre doğdu ise gelişim geriliği göstermesi normaldir.Ağız içi sağlık sorunları konuşmaya engeldir. Dil bağının olması bunlardan biridir.
Otizm sendromlu çocuklarda dil ve konuşma becerisi yaşıtlarına göre geridedir.                Teknolojik aletler ile geçirilen süre (İpad, Telefon ) fazla ise bu durum çocuğun geç konuşmasına neden olabilmektedir.

Çocuklarınızın konuşmasına izin verin

Konuşma denen olay tüm güne yayılmalı, çocuklar ebeveynler tarafından konuşması için teşvik edilmelidir. Herşeyi hazır verme yerine bırakın ihtiyacı olan şeyi kendisi istesin. Sözlü olarak ifade edilen şeyler arttıkça konuşma becerisi de her geçen gün gelişme gösterecektir. Her sorunda olduğu gibi konuşma sorununda da erken teşhis çok önemlidir. Yaşıtlarına göre şüpheli görülen durumlarda mutlaka bir uzmana danışılmalı, dil ve konuşma becerisi olarak sorun olup olmadığı araştırılmalıdır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu