Çocuklarda En Sık Yaşanan Hastalıkların Başında Nezle Geliyor
Çocuklarda En Sık Yaşanan Hastalıkların Başında Nezle Geliyor
Viral bir enfeksiyon olarak bilinen nezle, genel olarak halk arasında soğuk algınlığı ya da üşütme olarak da bilinmektedir. Çoğu kesimler tarafından her ne kadar soğukların bu hastalıkta etki yaptığı bilinse de, kış ile bahar aylarının bu hastalığın sebebi olduğunu söylemek gerekir.
Özellikle bu konuda anne ve babalar çocuklarını korumak için kalın giysiler giydirirler ve soğuktan korumaya çalışırlar. Ancak nezleye soğuk şartlar neden olmadığından dolayı burada yapılması gereken en önemli nokta, soğuk algınlığı olan kişilerden çocukları uzak tutmaktır.
En çok da 3 aydan küçük bebekler adına kalabalık alanlardan onları uzak tutmak, hijyenik ortamlarda bulundurmak ve odaları belirli zamanlarda havalandırarak temiz tutmak oldukça önemlidir. Bu konulara dikkat etmek gerekir ki yetişkin kişilerde soğuk algınlığı daha hızlı bir biçimde geçse de, bebeklerde ya da çocuklarda nezle daha yavaş bir biçimde son bulmaktadır.
Nezlenin Bulaşma Yolları ve Belirtileri
Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde hapşırık ve öksürük ile bulaşan nezle, farklı belirtilerle kendini göstermektedir. Bunlar içerisinde burun tıkanıklığı ve akıntısı, kuru öksürük ya da boğaz ağrısı ve halsizlik ile birlikte vücudun farklı noktalarında ağrı ile kendini açığa çıkarmaktadır.
Özellikle çocuklarda nezle dendiği zaman ateş de ortaya çıkmaktadır, ancak sadece 38 derecenin altında geçerliliğini korur. Grip ile herhangi bir bağlantısı bulunmayan nezle, özellikle çocuk hastalıkları arasında en sık görülen rahatsızlıklardan biri olarak ön plana çıkmaktadır.
Çocukların nezleden kurtarmak için yapılması gerekenler
Genel olarak farklı kişilerden bulaşan virüs enfeksiyonları ile ortaya çıktığından dolayı, herhangi bir antibiyotik ilaç bu konuda etki yapmamaktadır. Uzmanların da söylediği gibi soğuk algınlığı hastalıklarında antibiyotik hiçbir işe yaramaz. Asıl yapılması gereken çocukların ve bebeklerin dinlendirilmesi, bol bol sıvı alımı yapılması, oda içerisinin nemli tutulmasıdır.
Özellikle bebekler bu konuda çok fazla etkilenirken, soğuk algınlığı zaman içerisinde, çocuk büyüdükçe daha az etkilemeye başlar ve en fazla 1 hafta içerisinde de hastalık tamamen geçer. Üstelik bu hastalık noktasında herhangi bir bağışıklık kazanılmadığının da bilinmesi gerekmektedir. O yüzden bu kurallara uyulması büyük bir önem taşır.