Çocuklarda Difteri Basili
Çocuklarda Difteri Basili
Difteri hastalığı, difteri basillerinin neden olduğu bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Difteri basilinin salgıladığı bir toksin ile vücutta çok ciddi zararlara neden olabilen bu hastalık, ciddiye alınıp tedavi edilmezse kalıcı hasarlara hatta ölüme bile neden olabilmektedir. Bu nedenle difteri nedir? Konusunda bilgi sahibi olunmalı ve belirtileri hissedildiği anda mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır.
Difteri Basili Nedir?
Spor üretmeyen bir mikroorganizma olan difteri basili, toksin üreten bir yapıya sahiptir. Üretilen bu toksin, sinirlerde ve kalp kasında ciddi tahribat yaratabilmektedir. Difteri basili, soğuk ortamlarda ve kurumuş tükürük içerisinde bile yaşamını sürdürebilir. Bu nedenle hastalığın yayılması daha kolay olur. Solunum yolu ile vücuda alınan bu mikroorganizma, anında çoğalmaya başlayarak toksin üretir. Hastalığın belirtileri, bakteri vücuda alındıktan sonra yaklaşık olarak 2 ve 5 gün içerisinde ortaya çıkmaktadır.
Difteri Belirtileri Nelerdir?
Halk arasında “kuş palazı” olarak adlandırılan difteri, boğaz yollarında etkili olmaktadır. Boğaz şişliği ve lenf bezlerinde görülen şişkinlik ile kendisini belli eden hastalık, yüksek ateşe sebep olur. Bademciklerde ve boğazda iltihaplanma çocuklarda difteri belirtileri arasında yer almaktadır. Daha sonra bu iltihaplanma, boğaz yollarında kapanmaya ve hatta nefes alamamaya kadar ilerleyen ciddi sorunlara yol açabilir. Hastalığın ilerleyen safhalarında kalp çarpıntısı, nefes darlığı gibi problemler de yaşanabilir. Difterinin en önemli belirtilerinden biri de burunda kanama görülmesi ve boğazda gri renkli, gözle fark edilebilen iltihaplanmaların gözlemlenmesidir. Bu gri renkli, zar biçimindeki iltihaplanma, hastalığın tanısını koyabilmenin en belirgin özelliğidir. Bu belirtiler genellikle soğuk algınlığı belirtileriyle karıştırılmaktadır. Ancak çocuklarda bunlardan bazıları görülmeye başlandığı anda, doktora gidilmelidir.
Difteri Nasıl Tedavi Edilir?
Difteri hastalığının tedavisi için, vücuttaki difteri basilini yok edecek serumlar ve ilaçlar uygulanmaktadır. Eğer hastalık ilerlemişse, çocuk hastanede yatırılarak tedavisine devam edilir.
Hastalığın tedavisinde uygulanan serum, difteri serumu olarak bilinmektedir. Bu serum difteri basilini yok eden, özel bir ilaçtır. Ayrıca antibiyotiklerle de tedavi desteklenir. Boğazdaki gri renkli zar, nefes almayı kolaylaştırmak için, doktor müdahalesiyle çıkarılabilir. Bu aşamada çocuğun konuşturulmaması, sıvı alımının arttırılması ve kesinlikle yatarak dinlenmesi sağlanmalıdır.