Çocuklarda Bronşit
Çocuklarda Bronşit
Özellikle sonbahar ve kış aylarında artış gösteren bronşit, alt solunum yollarında ortaya çıkan iltihaplanmalara bağlı olarak oluşur. Akciğere bağlı hava kanallarında ortaya çıkan bu durum, ihmal edilmesi halinde tehlikeli olabilecek solunum problemlerine yol açabilir. Her yaş grubunda görülebilen bronşit ihmal edilmeden ve doğru bir yaklaşımla tedavi edilmelidir.
Bronşit Nasıl Bir Hastalıktır?
Havaların soğumasıyla artış gösteren sürekli öksürükler, birçok kişi için bronşit nedir sorusunu önemli hale getiriyor. Akut ve kronik şekilde gözlemlenebilen bronşit, viral etkilere bağlı olarak çoğunlukla akut belirtileri ortaya çıkartmaktadır. Çeşitli virüslerin etkisiyle alt solunum yollarında ortaya çıkan iltihabın bronşları doldurması, kişide solunum güçlüğüne ve balgamlı öksürüklere sebep olmaktadır. Özellikle çocuklarda ve vücut direncinin zayıfladığı kişilerde sıklıkla görülebilen bu hastalık, grip, kızamık gibi virütik hastalıklarla beraber gözlemlenebilir.
Uzun süreli öksürük, nefes almada güçlük ve hırıltılı nefes alma, saydam renkte veya sarımsı ya da kimi durumlarda kanlı balgam gözleniyorsa, sürekli ateş ve bitkinlik hali varsa akut bronşitten şüphelenmek gerekir. Özellikle çocukların uykusunu bölecek kadar şiddetli öksürükler ve nefes zorlanmaları görüldüğünde doktor kontrolüne gidilmesi son derece önemlidir.
Kronik bronşit, akut halin sürekli tekrar etmesi ve belirtilerinin çok daha uzun süreli gözlemlenebilmesi sonucu şüphelenilebilecek bir durumdur. Akut halden daha tehlikeli olan kronik bronşit, solunum yollarında kalıcı hasarlara sebep olabilir. Kalıcı hasarlara bağlı olarak ilerleyen yaşlarda, yaşam kalitesinin düşmesi beklenebilir.
Vücut direncinin zayıflamasıyla şiddeti arttığı için çocuklarda bronşit durumu gözlemlendiğinde, doktor kontrolünde doğru tedaviye başlanması önemlidir.
Korunma ve Tedavi
Bronşit durumunda genellikle antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Bronşite sebep olan virüsler, antibiyotik karşısında çok hızlı direnç kazanabildikleri için tedavi sonuçsuz kalmaktadır. Bronşit tedavisinde, öncelikle iltihaplanmaya sebep olan hastalığın tedavisi tercih edilir. Eğer kronik bir durum varsa, solunumu rahatlatacak yöntemlerle beraber vücut direncinin yükseltecek etkilerin sağlanması öncelik olacaktır.
Çocuklarda bronşit durumunun önüne geçmek için koruyucu tedbirlerin önemi büyüktür. Belirtildiği gibi, vücut direncinin düşmesine bağlı olarak ortaya çıkan bronşitten korunmak için vücut direncini yükseltecek doğal besinlerin tüketilmesi ve sağlıklı bir yaşam alışkanlığının edinilmesi önemlidir. Çocuklara kişisel bakım becerilerinin öğretilmesi ve onları sigara içilen ortamlardan kesinlikle uzak tutmak, bronşitle mücadelede başlıca korunma tedbirleridir.