Bebekleri Göbek Üstü Yatırma Dönemi Ne Zamandır?
Bebek Yatış Pozisyonları
Bebeklerde yatış pozisyonları çok önemlidir. Sağlık Bakanlığı bu konuda açıklama yaparak ani bebek ölümleri konusunda aileleri uyarmıştır. Genelde 1 – 12 aylık bebeklerde görülen ani bebek ölümlerinin bebeklerin yatış pozisyonları ile çok büyük ilgisi vardır.
Ani bebek ölümlerinin yaşanması konusunda ciddi riskler içeren göbek üstü yatırma pozisyonunun 1 – 6 aylık bebeklerde yapılmaması gerektiği söylenmektedir. Annelerin yatış pozisyonları konusunda çok dikkat etmeleri gerekir.
0 – 3 Ayda Yüzüstü Pozisyonunun Motor Gelişimine Etkisi
1994 yılında ani bebek ölümlerinin yaşanması nedeni ile ailelere önerilerde bulunulmaktadır. Yüzüstü yatırılmayan bebeklerde gövde, omuz ve kol kaslarında gecikme görülür. Ayrıca bu bebekler, yer çekimi pozisyonlarına tek başına geçme konusunda zorluk yaşarlar.
Karın Üstü Aktiviteler Nedir?
Karın üstü denilen yüz üstü aktiviteler, yetişkin gözetiminde yapılması gereken pozisyonlardır. Karın üstüne yatış ve oyun oynamanın birçok faydası vardır. Omuz, baş ve boyun kaslarının gelişimine çok büyük katkılar sağlayan karın üstü yatırma, çevreyi farklı bir açıdan görmeyi de sağlar.
İç kulaktaki kanalların uyarılmasını sağlayan göbek üstü yatış pozisyonu, denge reaksiyonlarının gelişimini sağlar. Ayrıca bu pozisyon mekânsal algı gelişimi için de önemlidir.
Neden Göbek Üstü Yatış Pozisyonu Gereklidir?
Sadece sırt üstü yatırılan bebeklerde, başın arka kısmı yassılaşır ve asimetri gelişir. Bu nedenle de uyurken tehlikeli duruma gelir. Karın üstü pozisyonun özellikle de bebek uyanıkken denenmesi ve bebeğin alıştırılması gerekmektedir. Bu da bebeğin baş kısmındaki şekil bozukluğunu düzeltir.
Bebeğin yer çekimi karşısında dik durabilmesi için göbek üstü yatış pozisyonuna dikkat edilmelidir. Emekleyebilmesi ve ayağa kalkması da bu pozisyon sayesinde olur. Kasların gelişimi konusunda da son derece faydalı olan göbek üstü yatırma, zamanla bebeğin başını daha dik tutmasını sağlar.
Bebeklerin kas gelişimini sağlamak için bu pozisyonun sık sık tekrar edilmesi gerekir. İlk pozisyon olduğu için bebekler göbek üstü yatırma işleminde zorlanırlar. Ancak sabırlı olarak düzenli tekrarlar yapıldığı zaman bebekler kısa sürede alışır. Bebeklerin gelişiminde etkili olan yatış pozisyonlarının çok iyi bilinmesi ve buna göre en iyi yatış pozisyonlarının bebeklerde uygulanması bebek sağlığı açısından önemlidir.