Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bebeklerde Uyku Düzeni Nasıl Olmalıdır?
Bebeklik döneminde en sık rastlanan problemlerden biri bebeklerde uyku sorunudur. İlk bir sene içerisinde uyku düzeninin oluşturulması oldukça önemlidir. Bebeğinizde uyku sorunu varsa; bunun nedenleri üzerinde durulması gerekmektedir. Bazı bebekler mışıl mışıl uyurken; bazıları uyumakta güçlük çekebilmektedir. Yeni doğmuş bir bebekte uyku, henüz düzenli değildir. Bu nedenle de anne ve baba da uyku düzeni oluşmadığı için uykusuzluk çekebilmektedir. Genelde bebekler iki saat uyuyup, uyanmaktadır. Gün boyu uyuma süreleri ise, ortalama 16-17 saati bulmaktadır. Büyüdüklerinde bu süreler değişebilir. Bebekler ihtiyaçları sebebiyle uyanabilir. Bunun genel sebebi ise, açlıktır. Bunun dışında; gaz sancısı, alt ıslatma ve mide asidinin ağıza gelmesi sebebiyle de bebekler uyuyamamaktadır. Bir düzen oluşturulursa, uyku problemlerinin önüne geçilebilir.
Uyku Düzeni Oluşturmak İçin Neler Yapılabilir?
Sağlıklı uyku alışkanlığı oluşturabilmek için bebeklerde uyku düzeni tam olarak sağlanmış olmalıdır. Anneler bebeklerini belirli bir uyku düzenine alıştırmalıdır. Bebekte uyku düzeninin oluşması zaman almaktadır. Bu düzen oluşana kadar uykusuz kalabilirsiniz. Bebek uykuya hazır olmadan yatırılırsa, uyumak istemediği için ağlamaktadır. Geç yatırılırsa da yorgun olduğu için ağlayabilmektir. Deneme yanılma yöntemi ile bebeğin ideal uyku saatini öğrenebilirsiniz. Bebeğin uyuduğu yer; sessiz, rahat ve karanlık olmalıdır. Oturma odasında ya da salıncakta uyutursanız; bebeğinizin uykusu kısa sürebilir. Bebeğe sakin ve mutlu davranmak oldukça önemlidir. Bebekler huzurlu ortamlarda daha rahat uyuyabilirler.
Uyku Problemi Nasıl Giderilebilir?
Bebekte uykusuzluğa sebep olabilecek fiziksel bir neden olup olmadığı araştırılmalıdır. Hazım sorunu gibi problemler yüzünden bebek uykuya dalamıyorsa; mutlaka doktordan yardım almalısınız. Huzurlu bir ortam, pastel renklerde bir oda, kısık ışıklar, yumuşak veya dinlendirici bir müzik, ninni kaseti bebeğin gevşemesine yardımcı olabilmektedir. Bebeği yatağına yatırırken her gece yanına benimsediği bir oyuncağını koyabilirsiniz. Bebeğin gelişim dönemine uygun bir oyuncak kullanabilirsiniz. Bebeği yatırırken kendi odasında ve yatağında yatırmaya özen gösterin. Gündüz uykuları çok uzun sürdüğünde, bebeklerde aşırı hareketliliğe sebep olabilir. Bu nedenle gündüz uykularını çok uzun tutmayın. Uyku saatlerini ve uykuya hazırlanış şekillerini aynı tutun. Bu tip ritüeller, uykuda bir düzen oluşturmanız için son derece önemlidir.