Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur, Nasıl Geçer?
Bebeklerde Pamukçuk Neden Olur, Nasıl Geçer?
Pamukçuk Hastalığı
Bebeklerde çok sık görülen pamukçuk nedir soruları özellikle annelerin çok sık araştırdığı konulardandır. Ağız içi iltihap olarak da adlandırılan pamukçuk, doğumdan sonra ilk hafta kendini göstermeye başlar.
Yeni doğan bebeklerde pamukçuk sorunu en çok karşılaşılan ve büyükleri de etkileyen bir sorundur. Yetişkinlerde görülmeyen pamukçuk, mantar hastalığı sınıfında yer almaktadır. Anne rahminde yer alan bir mikrop ya da iltihap bebeğe geçebilmektedir. Ayrıca emme sırasında biberondan da bulaşan pamukçuk, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Yeni doğan bebekler hem zayıf hem de korumasız olduğu için birçok farklı hastalık görülebilmektedir. Ancak en sık rastlanan hastalık pamukçuk hastalığıdır. Doğum sırasında herhangi bir müdahale yapılamadığı için bebekler anne karnından birçok mikrobu kapabilir.
Pamukçuk Hastalığının Belirtileri
Bebeklerde en sık karşılaşılan pamukçuk hastalığı çok kolay fark edilebilecek belirtiler göstermektedir. Bebek süt ve mama aldığında ağzında ya da dilinde beyazlık oluşturabilir. Bu nedenle çok çabuk telaşlanmaya gerek yoktur.
Pamukçuk hastalığında ilk olarak yanak içleri ile ağızın belirli noktaları, dudakların kenarları beyaz ya da tüylü bir hale gelmektedir. Daha ileri seviyelerde görülen pamukçuk hastalığında popoda şişlikte görülür. Ayrıca anneler meme uçlarında yanma ve ağrı hisseder. Bebeklerde yemek yeme ya da emme isteği azalır. Eğer pamukçuk çok yayılmış ise yutkunmada bile zorluk çekilir. Beyazlık azaltılmaya çalışıldığında kanama görülebilir. Bu da pamukçuğun ilerlediğini gösterir.
Pamukçuk Tedavisi
Bebeklerde görülen beyaz lekelerin pamukçuk olduğunu anlayabilmek için bebeklerin ağız için temiz bir bez ile silinir. Eğer bu lekeler çıkmıyor ve ağrı yapıyor ise pamukçuk olduğu anlaşılır. Ağız içine çok fazla yayılan pamukçuk, yemek yemeyi zorlaştırdığı için bebeklere çorba gibi kolay yenebilecek besinler verilmelidir.
Biberon ile beslenen bebeklerin biberonları her gün temizlenmelidir. Süt sağılarak meme uçlarına biraz sürülmelidir. Yarım çay bardağı su kaynatılarak soğutulur. İçerisine yarım çay kaşığı karbonat eklenir. Bu karışıma temiz bir bez batırılır ve bebeğin ağız içi yavaşça silinir. Pamukçuk geçmediği zaman doktora götürülmelidir. Doktor düzenli olarak verilmesi için bir damla verir. Damla düzenli kullanıldıktan sonra zamanla pamukçuk geçer.