Bebeklerde Kusma Nedenleri
Bebeklerde Kusma Nedenleri
Bebeklerde Kusma
Yeni doğum yapan annelerin en çok araştırdığı konulardan biri de bebekler neden kusar sorusudur. Kusma sorunu, bebek ve çocuklarda en çok karşılaşılan bir durumdur. Bebeklerin kusması basit ve geçici bir durum olabilir. Ancak kusma devam ettiği zaman mutlaka dikkate alınmalıdır. Bebekler özellikle ilk aylarında çok sık kusmaktadır ve bu çok doğal bir durumdur. Ancak bebeklerde görülen kusmanın çok kucağa alınmadan ya da çok yemek yedirmeden dolayı mı yoksa farklı bir durumdan dolayı mı gerçekleştiğinin belirlenmesi gerekmektedir.
Bebeklerde kusma sorunu özellikle beslenme sonrasında daha çok görülür. Yemek sonrasında bebeğin ağzından bir damla kadar süt kesiği kıvamına benzeyen bir sıvının çıkması normal bir durumdur ve önemsenmesine gerek yoktur. Bebeğin kilo almasında herhangi bir sorun yok ise birkaç ay içerisinde bu sorun ortadan kaybolur.
Bebekteki kusma, birkaç ay içerisinde geçmez ise bunun bir virüs nedeni ile olduğundan şüphelenilir ve mutlaka bir doktora kontrol ettirilir. Bebeklerde kusma ile beraber şu durumlarda gözleniyor ise dikkate alınmalıdır:
Bebeklerin ağızlarında kuruluk,
Gözyaşı gelmeden ağlaması,
Altını daha az ıslatması,
Beslenmeyi istememesi,
Nefes darlığı görülmesi,
Vücutta kızarıklıklar oluşması,
Uyumada zorluk çekme,
3 aydan küçük olan bebeklerde 38 derece ateş görülmesi,
3 aydan büyük olan bebeklerde 39 derece ateş görülmesi,
Karında şişlik oluşması.
Bebeklerde Neden Kusma Görülür?
Bebeklerde görülen kusmanın farklı nedenleri olabilmektedir. Aşağıda bebeklerin genelinde görülen kusmanın temel nedenleri anlatılmıştır.
Enfeksiyona bağlı hastalıklar
Bağırsaklarda meydana gelen tıkanıklık
Yemek borusunun mideye bağlanan kısmının kapalı olması
Soğuk algınlığı
Bağırsak darlığı
Psikolojik nedenler
Reflü
Bağırsağın belirli bir kısmının olmaması
Mide darlığı
Karındaki organların göğüs içinde fıtıklaşması
Yeni doğan bebeklerde görülen kusmalar normaldir. Yeni hayata uyum sağlamaya çalışan bebekler, mideleri de küçük olduğu için çok fazla emdiklerinde ya da mama yediklerinde kusmaktadırlar. Ancak bu kusma sürekli devam ederse ve yukarıda sayılan belirtilerden biri ile beraber görülür ise mutlaka bir doktora gidilmelidir. Bebeklerin kusma şikayeti için evde annelerin bilmedikleri ilaçları kullanması bebeklere ciddi zararlar vermektedir. Bu nedenle dikkat edilmelidir.