Ana1
Bebeklik

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde ağız ve diş bakımı bebeğin 6. ayını doldurması ile başlamalıdır. Bu dönemde başlanan ağız ve diş bakımı ilerleyen dönemlerde karşılaşılabilecek diş ve çene problemlerini de engelleyen en önemli faktörler arasında yer alıyor. Bebeklerde diş bakımı yetişkinlikte ciddi fayda sağlayacaktır.

Süt Dişleri ile Birlikte Diş Bakımı

Bebekler 6. aydan itibaren diş çıkarmaya başlar. Süt dişlerin çıkması ile birlikte de katı gıda ile beslenme başlayacaktır. Haliyle bebekler bu dönemden itibaren şekerli ve asitli gıda tüketimini de arttıracaktır. Asit ve şeker ise bebeklerin diş sağlığını olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer diş bakımı yapılmaz ise bu durum erken dönemde bebeklerin dişlerinde çürüklere rastlamaya sebep olacaktır.

Henüz 6 aylık olan bir bebeğe elbette ki diş fırçası vermek mümkün değildir. Bu durumda annelere büyük görevler düşmektedir. Bebeklerin süt dişlerinin çıkması ile birlikte anneler temiz bir tülbent yardımı ile ya da gazlı be kullanarak bebeklerin dişlerini her sabah ve akşam yatmadan olmak üzere günde 2 kez temizlemelidir. Bu durum bebeklerde hem sağlıklı bir ağız yapısı oluşturacak hem de bebeklerin ilerleyen dönemlerde de ağız bakımı konusunda hassas olmalarını sağlayacaktır. Yani annenin yaptığı ağız bakımı bebeklerin yetişkinliğinde de bu konuya alışkanlık kazanmalarını sağlayacaktır. Tüm bunların yanı sıra bebeklere yemekten sonra su içirmek bile diş bakımı için katkı sağlayacaktır.

Diş Kayıpları Önlenir

Erken dönemde düzenli bir biçimde yapılan diş bakımı ilerleyen zamanlarda yaşanabilecek diş kayıplarını da engelleyecektir. Diş kayıpları ise diğer dişleri de olumsuz yönde etkileyecektir. Eğer diş kaybı yaşanırsa diğer dişler de nizami bir biçimde çıkmayacaktır. Bu da ağızdaki diş yapısında bozukluğu sebep olmak ile birlikte çene yapısını da olumsuz yönde etkileyecektir. Bu kayıpların önlenmesi için bebeklerde diş sağlığı önce anneler tarafından dikkate alınmalıdır. Bu sayede bebeklerde de zaman içerisinde bir alışkanlık oluşacaktır.

Bebeklerde ağız bakımında hekim ile tanışma süreci ise 3 yaşından itibaren başlamalıdır. Diş problemleri sadece diş kayıpları ile sonuçlanmadığı ve ağızda pek çok olumsuz etki yaptığı için üzerinde hassasiyet ile durulması gereken konular arasında yer alıyor.

Hangi durumlarda fitil kullanılmalı Tıklayınız.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu