Ana1
Bebeklik

Bebeklerde Çilek Beni Nedir?

Bebeklerde Çilek Beni Nedir?

Bebeklerde Çilek beni Halk arasında çilek beni olarak bilinmek ile birlikte literatürde Hemanjiom olarak bilinen durum yeni doğan bebeklerde sık sık karşılaşılan bir durumdur. Peki, çilek beni nedir?
Bebeklerde anne karnında oluşan bu duruma damarın bir araya toplanması sebep olmaktadır.

Toplum genelinde çilek beni ile ilgili yanlış bilinen durumlardan biri de bu rahatsızlığın kansere sebep olmasıdır. Kanser riski taşımayan çilek beninin tek problemi bebeklerin büyümesi ile birlikte büyüme sürecini devam ettirmesidir. Çilek beni büyüdükçe zaman zaman kanama da gözlenebilir. Bu gibi bir probleme sahip olan bebeklerde anne babaların fazlasıyla hassas olmaları gerekir.

Çilek Beni Neden Oluşur?

Bebeklerde görülen çilek beninin neden oluştuğu konusunda net bir bilgi olmamak ile birlikte bazı uzman görüşlere göre gebelikte anne vücudunun ürettiği bazı proteinler sebep olmaktadır. Fakat bu konu henüz kanıtlanmış değildir. Çilek beni genellikle erken doğmuş bebeklerde yani prematüre olarak ifade edilen bebeklerde görülür. Cinsiyet oranlarına bakılır ise de kız çocuklarında erkeklere nazaran biraz daha fazla görülmektedir.

Halk arasındaki annenin gebelikte canı çektiği halde istediği yiyeceği tüketemediği ve bu neden ile de bebekte çilek beni oluştuğu yönünde de yaygın bir inanç olsa da durumun bununla herhangi bir ilgisi yoktur.

Bebeklerde Çilek Beni
Bebeklerde Çilek Beni

Çilek Beni Tedavi Edilir Mi?

Çilek beni genellikle göz çevresinde ya da çene bölgesinde görülmektedir. Özellikle dudak çevresinde görülen çilek beni zaman içinde büyüme gösterir ve bu durum gündelik yaşantıyı zorlayacaktır. Bu rahatsızlık yapısı itibari ile her ne kadar iyi huylu olsa da yüz bölgesinde yani en belirgin noktalarda ortaya çıkması hem psikolojik olarak hem de günlük ihtiyaçları karşılarken zorluklara sebep olacaktır.

Göz kapağında gerçekleşen bir çilek beni zamanla büyüme gösterirse bebeklerin rahat görmesine de engel olacaktır. Ayrıca bu büyüme esnasında enfeksiyon riski de söz konusudur. Bu neden ile bebeklerde çilek beni mutlaka doktor tarafından kontrol altına alınır ve büyüme göstermesi halinde de ameliyat ile temizlenebilir.

Ayrıca bebeklerde görülen bu sıkıntı genellikle 4 yaştan sonra yavaş yavaş ortadan kaybolma eğilimi göstermektedir. 4 yaş sonrasında ise cerrahi müdahale ile alınabilir.

Çocuk Felci yazımız için Tıklayınız…

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu