Bademcik Ve Yutak İltihapları
Bademcik Ve Yutak İltihapları
Kalabalık ortamlarda kolaylıkla bulaşan boğaz iltihabı ve farenjit, tedavisi mümkün olan hastalıklardır. Bademcik, vücudun mikroplara karşı savunma mekanizmasıdır. Boğaz kısmında, her iki tarafta bulunur. Bilya büyüklüğündedir. İltihaplandığı zaman şişer ve kızarır. Bu durumda mikroplarla savaşamaz. Ateşlenme, halsizlik, vücutta ağrı, ağız kokusu ve ağızda tatsızlık gibi birçok belirtileri vardır.
Bademcik İltihabı Bulaşıcıdır.
Günlük hayatta, yorgunluk, uykusuzluk ve vücut direncinin azalması, bademciklerin iltihaplanmasına neden olur. Ayrıca vücut direnci düşen vücut, normal ısı seviyesini kaybetmeye başlar. Yutkunma zorluğu, boğaz ağrısı ve ateşlenme başlar. Bademcik iltihabı, hava yoluyla, temasla ve su damlacıklarıyla, diğer insanlara bulaşma riski vardır.
Bu rahatsızlığın ilk tedavi yöntemi, vücudun güçlendirilmesidir. Vücudun direncini artıracak besinlerin tüketilmesi, sıvı gıdaların sürekli tüketilmesi, vücut direncini artırmaya başlayacaktır. Bu nedenle, dinlenme ve vücudu güçlendirecek besinlerin alınması, bademcik iltihabı rahatsızlığında ilk tedavi yöntemidir. Hasta ateşlendiği zaman, duş alması faydalı olur. Ateş düşürücü kullanmak da, ateşin düşmesinde etkilidir.
Çok ağır vakalarda, hasta hemen hastaneye yatırılmalıdır. Hasta bir şey yutkunamıyorsa, yapılması gereken şey, hastanede serum takılmasıdır. Antibiyotik tedavisi bu aşama gerçekleşmelidir. Enfeksiyonlu durumlarda da yine antibiyotik kullanılmalıdır. Hasta 3 yaşından büyükse, ameliyat söz konusu olabilir.
Üst solunum yollarında waldeyer denilen bölge, bademcik alındıktan sonra, bademciğin görevini üstlenmeye başlar. Ayrıca aynı görevi yapan ve dilin kökünde bulunan dokularda, aynı şekilde bademciklerin vücudu koruma işlemini gerçekleştirir. Ameliyat sonrası bademcik parçaları kalırsa, bu parçalar tekrar sorun teşkil edebilir.
Ferenjit (Yutak) İltihabı
Ferenjit ve reflü tedavisi, beraber gerçekleşmektedir. Ferenjit hastalığı olan hastada, reflü varsa, öncelikle reflü tedavisi gerçekleşmelidir. Boğazda ve damak bölgesindeki kaşıntı, alerji belirtisi olabilir. Bu nedenle, farenjit tedavisinden önce, alerji tedavisi gereklidir. Burun tıkanıklığı, sinüzit ve alerji gibi durumlarda, hasta ağız yoluyla solunum gerçekleştirir.
Bu durumda, yutak iltihabı meydana gelir. Hastaların tozlu hava ortamlarından uzak durmaları gerekir. Bakteri ve boğaz kültürü olan hastalara antibiyotik tedavisi uygulanmaktadır. Boğazı rahatlatıcı pastiller ve ağrı kesiciler, hastanın rahatlamasına neden olur. Tedavi sürecinde her zaman için uzman doktorların tavsiyesine uymak gerekir.