Ana1
Çocukluk

Akdeniz Anemisi Çocuklarda Nasıl Oluşur?

Akdeniz Anemisi Çocuklarda Nasıl Oluşur?

Akdeniz Anemisi Ne Demektir?

Kalıtım yolu ile anne ve babadan çocuğa geçen Akdeniz anemisi nedir ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevapları çok önemlidir. Türkiye’deki en önemli kan hastalıklarından biri Akdeniz anemisidir. Bir milyondan fazla kişi, Akdeniz anemisi olduğunu bilmeden yaşamaktadır.

Akdeniz anemisi olan iki çiftin evlenmesi sonucunda doğacak olan çocuğun da Akdeniz anemisi olma riski % 25’tir. Bu nedenle çiftlere evlenmeden önce test yapılmaktadır. Bu test ile risk ölçülerek çocuk öncesinde tedavi uygulanmaktadır.

Genetik bir kan hastalığı olan Akdeniz anemisi, kişilerin vücudunun yeterli miktarda hemoglobin üretmesini engeller. Bu da aneminin şiddetini artırır. Kişide görülen Akdeniz anemisi, kırmızı kan hücreleri denilen alyuvarların aşırı şekilde hasar görmesine neden olur.

Akdeniz anemisi kalıtsal bir hastalıktır ve çocuğa da anne – babasından geçer. Akdeniz anemisi 3 arklı şekilde görülür. Talasemi majör denilen vakalarda sarılık, derin kansızlık ve büyüme geriliği görülür. Talasemi minör vakalarında ise hafif kansızlık görülür.

Akdeniz Anemisi Belirtileri

Cilt sarı ve soluk olur.
Koyu renk idrar görülür.
Baş ağrısı meydana gelir.
İştahsızlık görülür.
Aşırı derecede halsizlik görülür.
Ağır kansızlık oluşur.
Gelişim geriliği görülür.
Yüz kısmındaki kemiklerde şekil bozukluğu görülür.
Nefes darlığı oluşur.
Karında şişlik görülür.
Karaciğer ile dalakta büyüme görülür.
Sinirlilik artar.
Sarılık görülür.
Sık sık ateşlenme görülür.
Kalp yetmezliği görülür.
Safra taşları oluşur.
Çocuklarda puberta gecikmesi görülür.
Bacak ülseri görülür.
Bronz cilt rengi oluşur.

Doktorlar çocukta Akdeniz anemisinden şüphelenir ise hemen kan testi yapar. Kan hücrelerinin oluşum yeri olarak da kemik iliğinin incelenmesini ister. Akdeniz anemisi kalıtsal bir hastalık olduğu için, anne ve babaların da kanları incelenir. Bu sayede tanı kesin olarak koyulur.

Çocuklarda görülen Akdeniz anemisi, talasemi majör türünde ise çocukların sağlıklı şekilde büyümesi için 3 – 4 hafta kan nakli yapılır. Bu süreçte sürekli hastaneye gidilmesi gerekecektir. Kandaki demir fazlalığını da gideren bir ilacın her gün alınması gerekmektedir. Bu ilaç doktor tavsiyesi ile verilir ve doktor tavsiyesine göre düzenli olarak kullanılır. Akdeniz anemisi, düzenli tedavi ile düzelen bir hastalıktır.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu